МС: Ще отговорим на Еврокомисията за КТБ в срок

OFFNews 25 септември 2014 в 16:23 3175 0

Централата на КТБ в последните дни преди затварянето й

Снимка Сергей Антонов, архив

Централата на КТБ в последните дни преди затварянето й

Ще отговорим в срок на въпросите на Европейската комисия относно Корпоративна търговска банка.

Това увериха от Министерския съвет в коментар за OFFNews, след като днес ЕК обяви, че открива процедура за нарушение срещу България заради неправилно транспониране на Директивата относно схемите за гарантиране на депозитите и за неспазване на принципа за свободно движение на капитали.

От Брюксел настояват хората, чиито депозити в КТБ и ТБ "Виктория" са гарантирани да получат незабавен достъп до средствата. Гарантирани са депозитите до 100 000 евро (196 000 лева), които не са по договори, предвиждащи преференциални лихвени условия.

ЕК е категорична, че България няма право да поставя условието лицензът на съответната банка да е бил отнет от централната банка, за да може да започне изплащане на гарантираните влогове. Това условие обаче е записано в българския закон.

Според съобщението на ЕК са необходими три стъпки за започване на изплащането:

1. Компетентният орган да се увери, че депозит, който е дължим и платим, не е бил изплатен от кредитна институция.

2. В рамките на пет работни дни след това заключение, компетентният орган да определи дали съответната кредитна институция изглежда неспособна за момента, по причини, които са пряко свързани с нейното финансово състояние, да изплати депозити, които са дължими и платими и че не съществува близка перспектива тя да бъде в състояние да го направи.

3. Схемата за гарантиране на депозити трябва да е в състояние да изплати надлежно доказаните вземания на вложителите в рамките на 20 работни дни, след като компетентният орган е взел своето решение.

От затварянето на КТБ до момента обаче са минали не 25 дни, а повече от три месеца и основната причина е, че БНБ два пъти удължи срока за специалния надзор (последният срок е 20 октомври). В началото на кризата проблем беше намирането на парите, които са дължими на вложителите, тъй като във Фонда за гарантиране на вземанията нямаше достатъчно. Кабинетът "Орешарски" обаче взе заем в размер на 1.3 млрд. лева точно с тази цел.

Наказателната процедура е в начален етап, стартиран с изпращането на официално уведмително писмо от ЕК до България. Официалните власти у нас трябва да изпратят отговор до 15 октомври. Това ще бъде направено в срок, а отговорите ще бъдат изготвени от финансистите на ресорното министерство и БНБ, увериха от МС.

OFFNews потърси коментар по темата и от БНБ. На стационарния телефон в пресцентъра не отговаряше никой, въпреки че позвънихме в работно време. На мобилния телефон на шефа на пресцентъра Александър Урумов отговори дама, която отказа да се представи и дори заяви, че щом сме от медия, нямаме право да говорим с нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови