Коя е Надежда Йорданова - бъдещ правосъден министър в следващия кабинет

OFFNews 11 декември 2021 в 12:56 13648 0

Снимка FB/ Надежда Йорданова

Надежда Йорданова от „Демократична България“ е предложението за министър на правосъдието в проектокабинета на ПП, БСП, ИТН и ДБ.

48-годишната юристка отдавна работи с лидера на „Да, България“ Христо Иванов. По времето, когато той беше министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов, тя беше началник на кабинета му.

Йорданова е от Кубрат. Възпитаничка е на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2007 г. е вписана в адвокатската колегия в Разград.

Професионалния си път започва като секретар на Общинската избирателна комисия в Кубрат през 1995 г. Работила е в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, където започва като експерт и стига до началник на дирекция „Правна”. Напуска през 2005 г. и обяснява решението си така: „В един момент си дадох сметка, че в 90% от времето си администрацията работи за себе си, а не за гражданите“.

Йорданова е била съветник на проектната инициатива „Отворено управление” на Американската агенция за международно развитие.

За себе си казва: „Пътувала съм, живяла съм, учила съм в чужбина, но съм се връщала. Учих „Английско търговско право” със стипендия на Британския съвет. Бяхме курс от 25 души от всички страни в Европа, от България бях само аз. Беше уникално, там разбрах колко неадекватно на времето е нашето висше образование. Учих пет години и половина в Софийския университет и не знаех как една искова молба да подготвя. Добре, че имаше една година практика из съдилищата, та горе-долу се понаучих. А в Лондон след шест месеца знаех как се пише искова молба, как се прави ипотека, как се вписва търговско дружество на Фондовата борса. Дадох си сметка в колко различни светове живеем и защо завършилите там могат веднага да започнат да работят това, за което са учили“ (интервю за e-razgrad.bg).

Надежда Йорданова беше избрана за депутат в последните два краткотрайни парламента.

В 46-ото Народно събрание беше шеф на т. нар. комисия „Магнитски“, която трябваше да установи бездействали ли са българските власти по отношение на санкционираните от САЩ български граждани и фирми. Беше и зам.-председател на правната комисия.

На последните избори тя беше на четвърто място в листата на ДБ в един от столичните райони, но заради слабия резултат на формацията не беше избрана за депутат.

От партията я представят като юрист с експертиза в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС и международни организации. И сочат, че каузата, за която Надежда Йорданова работи от 15 години, е България да има модерна публична администрация, в услуга на гражданите. „Надежда вярва, че обществото ни има нужда от надеждни и устойчиви институции, за да просперира“, се казва в партийната визитка на бъдещия министър на правосъдието.

Надежда Йорданова беше сред представителите на ДБ в коалиционните преговори по отношение на правосъдието и регионалната политика. В едно от последните си интервюта (пред в. „Стандарт“) тя казва: „В първите дни на новия парламент ще внесем отново законопроект за закриване на специализирания съд и специализираната прокуратура. Ще внесем и предложения за укрепване на съдийското самоуправление в рамките на ВСС. Ще искаме въвеждане на възможност за обжалване на отказите на прокуратурата за образуване на досъдебно производство. Едно от правомощията на прокуратурата с огромна тежест е отказът да разследва. Това нерядко е чадър над престъпността, която една безконтролна прокуратура може да разпъне, както повдигането на обвинение често е бухалка в нейните ръце. И не на последно място, ще търсим консенсус за изменение на конституцията в частта ѝ за съдебната власт – това е най-голямата и най-трудната крачка на реформата в правосъдието“.

Йорданова е омъжена и има един син.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!