Кандидатите за шеф на комисията 'Антикорупция' готови да се явят на тест за почтеност

OFFNews 06 март 2018 в 14:13 2928 1

Депутатите от парламентарната комисия за борба с корупцията изслушаха кандидатите за председател на новата Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, станала популярна като комисията "Антикорупция". Тя ще следи лицата, заемащи висши публични длъжности.

Кандидатите за шеф на новата актикорупционна комисия са двама - Пламен Георгиев и Николай Николов. По време на изслушването им и двамата заявиха, че са готови да се явят на тест за почтеност, какъвто в закона е заложен само за служителите в новия орган, но не и за членовете на ръководството. 

"Добре е и членовете на комисията доброволно да се подложат на такава проверка", каза Николов и подчерта, че ако бъде избран за ръководител, такива тестове ще се правят за новоназначените служители и при съмнения за непочтеност по отношение на вече работещите в комисията. 

"Аз съм минавал на полиграф, имам готовност да мина тест за почтеност. Аз съм готов да се явя пред комисията на парламента за проверка по критериите, изработени от нас. Иначе би било дискредитиращо председателя да се яви на проверка пред себе си", обясни Георгиев. 

И двамата кандидати казаха, че ако бъдат избрани, биха обмислили да предложат другия претендент за свой заместник. Пламен Георгиев обаче обяви, че ако не бъде избран за председател, няма да стане заместник, а ще се върне да работи като прокурор. 

Част от идеите, които Георгиев и Николов представиха пред депутатите по време на заседанието, се припокриваха. 

Георгиев, който се очаква да бъде избран за поста, е предложен от депутатите от управляващата коалиция - ГЕРБ и Обединените патриоти. От 2013 година до момента е председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ), около която миналата година се вдигна шум заради запорираното имущество на бизнесмена и издател Иво Прокопиев. Пламен Георгиев е бил прокурор в Софийската районна и Софийската градска прокуратура, зам.-административен ръководител в Специализираната прокуратура, както и зам.-министър на правосъдието. Завършил е право в "Софийския университет". 

Николай Николов е предложен за шеф на комисията "Антикорупция" от БСП. От 2011 до януари 2018 година е член на Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), а от 2013 година - неин председател. Николов поема поста на председател в комисията за конфликт на интереси след отстраняването на Филип Златанов заради скандала с неговото тефтерче. Николов е доктор по право с дисертация, свързана с установяването на имущество, придобито от престъпна дейност.

Николай Николов: Да проверяваме със софтуер поръчките над 1 млн. лева

Първи пред депутатите концепцията си представи Николай Николов. Той очерта три основни приоритета пред комисията, ако бъде избран - ефективност, превенция на корупцията и ежедневно взаимодействие с другите органи, особено с прокуратурата.  Обясни, че е готов е да се възползва от възможността новата комисия да внесе законопроекти за борба с корупцията.

"Явявам се като кандидат за председател на антикорупционния орган, не защото си търся
работа, а защото разглеждам тази отговорност като кауза. Смятам, че имам опита, но приемам тази позиция като предизвикателство - заедно да спрем корупцията в тази държава", каза Николов и подчерта, че държи на безпристрастността. "Изключвам външна и вътрешна намеса при работата на служителите", добави той и подчерта, че ако поеме поста, ще работи като пръв сред равни. 

Една от идеите му е да се създаде софтуер, който да проверява големи обществени поръчки - над 1 млн. лева. Той ще следи дали има ли свързани лица при органа на възлагане и изпълнение. 

Друга идея, свързана с обществените поръчки, е да се създадат електронни търгове за поръчките, а външни експерти за всяка поръчка да не се избират от възложителя, а от новата комисия "Антикорупция". Обясни, че възможността за сигнали за корупция трябва да бъде популяризирана - да се разпространи образец, за да може хората, фирмите, организациите да знаят как да подадат сигнал. 

Подчерта още, че ще залага на превенцията на корупцията, но ще използва цялата тежест на закона срещу тези, които са го нарушили.

Николов обясни, че ако той поеме новия орган, ще създаде 10 териотирални дирекции. "Така ще доближим териториалните звена до гражданите, за да могат по-лесно да подават и сигнали", обясни той.

Пламен Георгиев: Да създадем нова антикорупционна култура още от университета

Георгиев също заяви, че превенцията на корупцията е от особена важност. Той обяви, има споразумение с УНСС там да има магистърска програма и други модули за антикорупционно обучение. "Моето мнение е, че това трябва да се започне в училищата, едва след това в университетите и новия орган. Трябва да се създаде една нова антикорупционна култура", обясни Георгиев. 

Той разкри и подробности за това по какви критерии ще се избират служителите в новата комисия. Идеята му е да има периодични тестове за познаване на законите, психологични профил, както и проверки за употреба на алкохол и наркотични вещества. По всички тези критерии ще се получават точки. "Това ще се разпише подробно, за да може всеки да го вижда". Ще има и обучителен план за служителите. 

Една от идеите на Георгиев е да се засили сътрудничеството с балканските държави. "Нашата комисия може да стане един център на Балканите за борба с корупцията. Идеята ми е да се създадат контактни точки", обясни кандидатът на управляващата коалиция.

"Целта е да разработим модел, който да гарантира, че няма да има лов на вещици", каза още Георгиев.  

Друго негово предложение е на 6 месеца или 1 година да се праши анализ на приетото законодателство, за да се види дали отговаря на антикорупционната идея.

"Твърдото ми убеждение е, че този нов антикорупционен орган има възможност ефективно да се бори с корупцията. Далеч съм от мисълта, че борбата с корупцията ще бъде лесна, това е една сложна задача. Със своята дейност доказах, че когато има желание и воля, резултати може да се постигна постигнат. Концентрацията на повече правомощия води до множество организационни и правни казуси. Аз виждам в това предизвикателство", обясни Георгиев и подчерта, че и за него поемането на поста е кауза

По думите му всички местни директори в новия орган трябва да си взаимодействат с районните прокуратури и да работят с представителите на другите органи. 

Още преди създаването на комисията "Антикорупция" управляващи и опозиция влязоха в спор кой да избира председателя на новия орган. БСП бяха на мнение, че председателят трябва да се назначава от държавния глава, докато ГЕРБ настояваха той да бъде излъчван от Народното събрание. Депутатите приеха окончателно предложението на ГЕРБ. След това президентът наложи вето и обяви, че оспорва нормативния акт в цялост. В крайна сметка народните представители отхвърлиха ветото на държавния глава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!