Quantcast

Калоян Методиев: Мая Манолова и Отровното трио нямат потенциал

Доверието в управляващите е сринато, това ще се види на изборите, смята основателят на Институт „Рего“

OFFNews Последна промяна на 17 декември 2020 в 16:51 1989 0

56% от българите са заявили, че няма да се ваксинират срещу Covid-19, стана ясно от резултатите на проведеното миналата седмица социологическо изследване на Институт "Рего". Обществото има ниско доверие в управляващите и това може да е причина за малкия процент българи, които заявяват готовност да се ваксинират, е единият от изводите на експертите.

Според политолога Калоян Методиев, основател на Институт „Рего“ и бивш шеф на кабинета на президента Румен Радев, загубата на легитимност от управляващите е следствие на хаотичното им поведение по време на коронакризата.

„Има огромен комуникационен проблем по отношение на ваксините срещу коронавируса и това може да е причина за поставяне на страната ни в изолация заради ниското ниво на имунизиране на населението. Управляващите носят отговорност за това“, каза той пред БНР.

Според Методиев има пряка връзка между справянето с кризата, ваксините, които той определи като нов проблем, възникващ в българското общество и изборите, които предстоят.

„С мерките, които предприеха и не предприеха управляващите сринаха дотам доверието на хората в институциите, че остана само страх и спасяване поединично“, подчерта той.

Политологът посочи, че според данните от сондажа на „Рего“, над 30% от хората крият за кого ще гласуват, въпреки че са решили. Калоян обясни процентът с притеснение у избирателите.

„Има и страх по отношение на свободното изразяване на волята“, обясни Методиев.

Той разкри, че в изследването се отчитат високи нива на желание за участие в изборите, което означава, че има разминаване и данните са изкривени в момента.

„Има страх и недоверие в обществото и то ще се излее на предстоящите избори“, категоричен е политологът.

Той коментира, че през последните четири години БСП не се е месила нито веднъж в работата на президента и изрази предположение, че и президентската институция не се е месила в работата на БСП.

Според Калоян Методиев БСП и президентът Румен Радев имат две отделни писти на правене на политика и политически цели.

„БСП е последователна, категорична опозиция на това управление. Доказала го е с действията си и поведението на лидера си, докато президентът е национална институция, призвана да е обединител на нацията. Разминаване има и по отношение на Covid кризата - БСП се впусна да помага в болниците и социалните домове, подкрепи мерките, докато президентската институция остана встрани от този процес, подцени го и в крайна сметка се самоизолира в най-тежкия период за човечеството след края на Втората световна война. Разбирам политиката на отрицанието, но тя винаги трябва да върви с политиката на предложение, алтернативност и личен пример“, обясни Калоян Методиев.

По думите му на базата на социологически проучвания „Има такъв народ" на Слави Трифонов е единствената извънпарламентарна партия, която може да играе сериозна роля. Политологът посочи и "Да, България" като имащи потенциал да влязат в следващия парламент.

"Мая Манолова и „Отровното трио“ нямат потенциал, там няма политика и няма стъпка напред. Взаимно ще си влияят както оловото влияе на един плувец. Преди да се съберат започнаха да си поставят ултиматуми“, смята политологът.

„Хубаво е, че политиците са с консолидирана национална позиция по въпроса със Северна Македония. Общественото мнение еднозначно посочва, че не трябва да има отстъпление. Ние сме по-големите и трябва да издържим въпреки масирания външен натиск върху нашите интереси. Ние сме много-по старо и по-голямо общество и мисля, че ще запазим тази линия във външната ни политика“, прогнозира политологът Калоян Методиев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !