Твърде лично: Сарафов поискал оставката на Ясен Тодоров, обиден от съобщение в чат до цялото следствие

Тодоров написал до колегите си, че мишките първи напускат кораба, а днес обяви, че мотивите за исканата оставка ''откровено не отговарят на истината''

OFFNews 15 май 2023 в 16:14 3727 2

Ясен Тодоров

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Ясен Тодоров

Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов се обидил на заместника си Ясен Тодоров, който в чат до всички в НСлС написал, че "мишките първи напускат кораба" и затова е поискал оставката му.

Това твърди самият Тодоров, който даде брифинг след изявлението на главния прокурор Иван Гешев, в което обвинител №1 намекна за същия чат. 

По-рано днес Гешев обясни, че явно погрешка Тодоров е изпратил съобщението до всички, а не само до един човек. То е получено след интервюто на Сарафов пред БТА, в което директорът на НСлС заяви, че се е подвел от думите на Гешев за т.нар. "атентат", че някой трябва да си отиде, както и че е време политиката да напусне съдебната власт. 

Днес Гешев увери, че прокуратурата е единна: "Е, с изключение на едно плъхче и няколко мишки", каза още той и призова Сарафов да си подаде оставката.

Зам.-директорът на НСлС определи ситуацията като много неприятна, защото от 30 години е следовател и чувства прокуратурата като роден дом. Той обясни, че е реагирал емоционално на изявлението на Сарафов пред БТА и след като се "учудил от катарзиса на Сарафов", изпратил съобщението.

"Вероятно то е подразнило Сарафов и го е накарало да поиска оставката ми. Написах го под емоция, защото бях разочарован. Мислех, че сме в един отбор, който работи за България", заяви той.

Тодоров каза още, че му е мъчно за всички хора, които са поставени в унизително положение. "Трябва да се излезе от това положение, като се говорят верните неща."

Той е категоричен, че мотивите на началника му в искането пред ВСС за освобождаването му "откровено не отговарят на истината". Мотивът е некоординирани с него медийни изяви. "Абсолютно всички медийни изяви са координирани с пресцентъра на прокуратурата" - заяви зам.-директорът на НСлС.

По думите му проблемът е станал след разминаването за израелски експерт, огледал мястото на взрива.

"На 1 май беше опитът за атентат, терористичният акт, опитът за убийство (на Иван Гешев - бел. ред.). Първия брифинг даде Сарафов и каза точно това, което и аз потвърждавам - че не е пиратка и не е за сплашване. Във всички медийни изяви след това съм се въздържал (от изнасяне на информация) и само съм потвърждавал казано от него. В интервю пред БНТ казах за израелския експерт - че на местопроизшествието оказва подкрепа чуждестранен експерт", припомни той.

Тодоров разказа още, че във вторник пред Министерския съвет Сарафов е казал, че експертът е израелски и е специалисти по тероризъм. 

Същата вечер говорителят на следствието е обяснил, че не е знаел за експерта, а и не е бил длъжен, защото експертът "само погледнал". Той е високопоставен висш офицер от израелски специални служби.

"Бяхме заедно и обядвахме, когато това (т.нар. опит за атентат) се случи. Той каза, че ако това се случи в Израел, ще се затвори държавата и ще се прибере целият криминален контингент", обясни Тодоров. 

Именно заради това разминаване се ядосал и Сарафов.

"Пред БТА Сарафов заяви, че, едва ли не, аз и Гешев сме на страната на лошите, а той ще дойде на бял кон и ще оправи прокуратурата, която била затънала в калния политически терен. Аз веднага си зададох въпроса къде е бил Сарафов в последните 10-12 години. Ако той не е бил съгласен с работата на прокуратура, е можело да си подаде оставката", коментира Тодоров.

На въпрос какво ще прави отсега-нататък Тодоров отговори: "Мисля да си гледам работата". 

Според него членовете на Прокурорската колегия към ВСС трябва да изслушат становището му, когато обсъждат мотивите.

По думите му случилото се ще се отрази на работата, защото обстановката е неспокойна, а съдебната власт досега е била стожер на държавността.

Тодоров провидя синхрон в изявлението на Сарафов и последвалите думи на номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел, че първото нещо, което ще направи нейният правосъден министър, е да поиска оставката на Гешев. Зам.-директорът на НСлС определи това като абсолютно недопустимо и нарушение на принципа за разделение на властите. Без да има мотиви и извършено деяние, да кажеш, че ще внесеш искане, е грозна заявка, каза още той. 

Ясен Тодоров отговори и на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, който по-рано днес посочи, че е предал списъци с дела "на трупчета" в прокуратурата, като посочи, че папки с дела при него няма.

Зам.-шефът на Следствието е категоричен, че е верен на главния прокурор, както е бил верен и на Сарафов, защото те са "служители на законността". На въпрос направил ли е Борислав Сарафов опит за преврат в прокуратурата, Тодоров заяви, че така изглежда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7915

2

Пламък Огнен

16.05 2023 в 08:08

Пропусна местните власти на общинско ниво!

8025

1

Trabajo

15.05 2023 в 23:51

"... ако това се случи в Израел, ще се затвори държавата и ще се прибере целият криминален контингент."
...
баси. тук трябва да приберат сичкото граждани за европейско развитие, права и свободи, фонд земеделие, агенция национална сигурност ( "танцувай с мен"), всички патриотични партии и организации, столична община (барабар с пловдив, варна и почетни консули), презкуратурата на републиката, пътна полиция, гранична полиция, ветеринарно-санитарните служби, митничарите, данъчните, всички които слагат плочки по тротоарите, милиардерите от събиране на боклуци ...
...
тези евреи си живеят ега ти лесния живот.
акъл ще ни дават ...