Мария Габриел вече не е еврокомисар, Урсула фон дер Лайен прие оставката й

OFFNews 15 май 2023 в 17:08 2672 0

ЕК

Снимка Getty images

Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че приема оставката на еврокомисаря Мария Габриел.

"Комисар Мария Габриел ме уведоми, че днес ще получи от българския президент мандат за съставяне на правителство. Поради това тя подаде оставката си като член на колегиума на комисарите", се посочва в изявление на Фон дер Лайен, цитирано от БТА.

"Приех нейната оставка. Бих искал да благодаря на Мария Габриел за нейната работа като комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. На тази длъжност тя има голям принос за напредъка по задачите на ЕК в тази област. Благодарна съм на комисаря Габриел за отличното изпълнение на нашата водеща програма за иновации "Хоризонт Европа", за силната подкрепа за иновациите и стартиращите предприятия чрез Европейския съвет за иновации и за личния й ангажимент към Европейската година на младежта", казва още шефът на ЕК.

Тя благодари на Габриел за нейния конструктивен и приятелски принос към работата на колежа на комисарите и й пожелава "всичко най-добро", като смята, че нейният европейски опит в ЕК ще бъде използван добре за България.

Фон дер Лайен уточнява, че заместник-председателите на ЕК Маргрете Вестагер и Маргаритис Схинас ще поемат отговорностите на Габриел от днес. Вестагер ще отговаря за иновациите и научните изследвания, а Схинас - за образованието, културата и младежта.

Миналата седмица ЕК съобщи, че Габриел излиза в неплатен отпуск. Говорител на комисията тогава уточни, че процедурата при освобождаване на поста предвижда правителството да направи предложение за нов еврокомисар.

Когато държава от ЕС предложи еврокомисар, кандидатът полага изпит пред поне една комисия на Европейския парламент. Ако парламентарната комисия изрази одобрение, предложението се гласува в пленарната зала и след това подлежи на утвърждаване от Съвета на ЕС.

Габриел бе назначена за еврокомисар за пръв път през 2017 г., след като няколко месеца по-рано Кристалина Георгиева напусна Европейската комисия преди края на мандата си като заместник-председател на институцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови