Борисов: На прокурор не съм се обаждал, листчета не съм пращал. Хората са се произнесли дали сме политически боклук

Не ни плаши, ако Гешев остане - твърди лидерът на ГЕРБ и бивш премиер

OFFNews 15 май 2023 в 12:10 6432 9

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Бойко Борисов

На нито един прокурор или съдия не съм се обаждал, никакви листчета не съм пращал, никакви предупреждения - защото не сме в тази позиция.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар за днешното изявление на главния прокурор Иван Гешев, който демонстративно и пред медиите скъса неподписаната му оставка - поискана преди дни от кандат-премиера на ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

Борисов обвърза изявлението на Гешев с ангажимента за приемане на закони, свързани със съдебната система, които да направят така, че личното мнение на премиер, главен прокурор, министър "да няма значение", а органите да могат да си вършат работата. Той свърза изявлението на главния прокурор и със съставянето на редовно правителство.

"Аз още повече съм убеден, че законите, които казахме, че ще приемем, трябва да бъдат приети. Още повече съм убеден, че има сили, които, когато се види, че може да се състави правителство, се задействат със страшна сила. ... Още повече сме убедени, че трябва да се направи правителство", каза той пред репортери в кулоарите на Народното събрание.

Лидерът на ГЕРБ демонстрира колко неприятно му е станало, че Гешев фокусира изказването си върху него и не споменава никой друг. В същото време, когато станал взривът до колата на Гешев, който някои определят като опит за атентат, Борисов веднага му се обадил да изрази подкрепа и съчувствие. Пролича и обида от определението на Гешев "политически боклук":

"Аз не чух нито (коментар за) Румен Радев, не чух Христо Иванов, не чух Атанас Атанасов, не чух Кирил Петков, не чух Асен Василев, не чух „Възраждане“, не чух БСП, не чух ДПС, не чух ИТН и кой ли не още. Само аз съм му виновен, това разбрах. ... Казали сме същото, което всички останали партии. Защо се озлобява срещу нас не знам, но много внимателно подминаваше всички други.

...

Като какъв и в каква позиция ще предложа посланически пост? Нито съм говорил, нито на прокурор съм се обадил – който и да било, освен на него, когато стана атентатът, за да изразя съчувствие, загриженост и молба да намерят извършителите, съчувствие към семейството му, защото този, който си позволи да плаши семейства, е той е боклук. А да наречеш избраниците на народа „политически боклук“ също не е коректно", каза Борисов и повтори:

"Не съм в позиция да предлагам посланически постове, които се одобряват и подписват от президента Радев. То няма как да стане! На нито един прокурор, съдия не съм се обаждал, никакви листчета не съм пращал и никакви предупреждения не съм изпращал, защото не сме в тази позиция".

"Махането на Гешев става от Висшия съдебен съвет и какви процеси са текли там, кой се е обаждал, аз на никого не съм се обадил, с никого не съм разговарял, на никого указания не съм дал. Разговорът ми с него беше да му изкажа пълно съчувствие, подкрепа и най-вече за семейството му в първите минути, дето се вика, като разбрах за атентата", каза той.

Борисов приема за несправедливо, че всички политически сили (без ГЕРБ и ДПС) от години искат оставката на Гешев, но сега, когато ГЕРБ казали същото като политическите си противници, Гешев ги бил нарочил:

"Две години, три години се иска оставката на Гешев от всички политици. ... Когато госпожа Габриел повтори, че законите и оставката са първи в нейната програма, ние станахме лоши. И всички ваши (на медиите) опорки, че някой ни е покривал, оказаха се грешни, нали така?".

Попитан защо тогава според него главният прокурор намесва именно неговото име, Борисов отвърна:

"Защото в България ако не кажеш Бойко Методиев Борисов, нищо не е казано. И, ето, аз ви давам пример – защо не каза за Румен Радев? Защо не каза за Христо Иванов? Защо не каза за Коцето от „Възраждане“? Защо не каза за който и да е друг, извинявайте, а само моето име?".

На реплика, че вероятно неговото влияние може да е в основата на думите на главния прокурор, Бойко Борисов се ядоса и определи стоенето си в опозиция като стоене в ареста, откъдето не можел да има такова:

"Аз като опозиция от ареста ли имам влияние, бе, човек - попита на свой ред репортера, който зададе въпроса. - Аз съм го заслужил това влияние с избори. Това не е влияние, защото някой ми го е дал. Ние сме се явявали на избори и хората са се произнесли дали сме политически боклук, дали не сме. Който е по-силен от нас, ще стане първи".

Не бе подмината и темата "Барселонагейт". На въпрос за делото той отрече: "Вече колко години го мъкнат? Или да го прекратяват, или да го повдигат. Аз къща в Барселона нямам, какво да ви кажа?".

Не ни плаши, ако Гешев остане - твърди Борисов, защото "подкрепата на хората е видна". Бившият премиер увери, че не се е разпознал в нито едно изказване на главния прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7925

9

Trabajo

15.05 2023 в 23:36

патокът на мисълта на Св. Баце-Безсребърник е пълноводен и ароматен като руски газопровод.

723

8

user4eto

15.05 2023 в 14:07

Кои хора са те избра бре б^^^^^?
Дано се изядете с каскета. Банкет ще вдигна тогава.

4638

6

Того

15.05 2023 в 13:06

Баце, спокойно каскета знае, че си невинен, иначе защо ще превежда 200 стр. испански текст в продължение на две години!

89

5

bat.galin

15.05 2023 в 12:46

Филмът се казва "Късане на опашката на гущера".
Втори сезон.
Сценарист, продуцент и режисор - байхуй банкянски.
По записките на Георги Кадиев.
In memoarian Илия Павлов.

1935

4

Муню

15.05 2023 в 12:38

Ни чул, ни видял...

75

3

230 млрд баксов

15.05 2023 в 12:34

гроб - интелектуалците защо мълчат?

14469

2

случайно прочетох

15.05 2023 в 12:27

"На нито един прокурор, съдия не съм се обаждал, никакви листчета не съм пращал и никакви предупреждения не съм изпращал, защото не сме в тази позиция"."

Значи, ако сте в "тази позиция", сте пращали?????

А, Лойко сложили си помперс, защото ще му трябва :–))))))))))))?

900

1

нещото

15.05 2023 в 12:19

Мутрата отново се осра но умният български народ продължава да гласува за него !!!!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика