Финансовото министерство е отказало нов скъп дълг заради висока лихва

Ружа Райчева 25 октомври 2022 в 15:01 1320 0

Държавни ценни книжа

Снимка Архив

Държавни ценни книжа

Финансовото министерство се е отказало от обявения вчера аукцион за продажба на държавни ценни книжа (ДКЦ) със срок 3,5 години. Аукционът е бил отменен заради силно повишената лихва, съобщи в парламента служебният министър на финансите Росица Велкова.

От 3,01% през септември лихвата е била повишена до 5,8%.

Днес в Народното събрание се провежда изслушване на Велкова по повод трите варианта на проектобюджета за 2023 г., изготвени от служебното правителство. 

На въпрос от ДПС Росица Велкова уточни, че според изчисленията на кабинета България ще дължи 15,9 млрд. за 2023 г., 15 млрд. лева за 2024 г. и 16,1 млрд. за 2025 г. При условие, че се включат новите политики, предложени от политическите партии, допълнителните разходи по бюджета за 2023 г. ще възлязат на между 5 млрд. и 7 млрд. лв.

Велкова е на мнение, че ако се приеме закон за бюджета с дефицит 6,6%, това категорично ще отдалечи България от всякакви перспективи да влезе в еврозоната. Според нея такава членство в еврозоната представя България в по-добра светлина пред инвеститорите, когато реши да иска заем от пазара.

Велкова допълни, че в момента пазарите са много нестабилни, дълговете поскъпват и дори на Германия ѝ е трудно да набере заеми в нужните обеми. Редовното правителство може да вземе дълг при много по-добри условия от служебно правителство, каза още служебният финансов министър Росица Велкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!