Добавките към пенсиите стават защитени, парите за личните асистенти се увеличават

Бюджетната комисия даде зелена светлина на удължаването на Бюджет 2021

Йорданка Веселинова 20 януари 2022 в 16:24 2248 0

Снимка parliament.bg

На второ четене парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри удължаването на срока на действие на Бюджет 2021 до 31 март 2022 г. В новото предложение има промени - добавките към пенсиите стават защитени, а парите за личните асистенти се увеличават.

На заседанието присъстваха омбудсманът Диана Ковачева, представители на НОИ, както вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. 

Василев заяви, че въпреки удължаването на срока до края на март не променя обещанието на правителството, че бюджетът за 2022 г. ще бъде внесен до 31 януари т.г. Така той индиректно отговори на ГЕРБ-СДС, които миналата седмица го обвиниха, че не може да се справи с държавния бюджет и такъв няма да има до април заради исканото удължаване.

Диана Ковачева настоя добавката за пенсионерите от 60 лв. да бъде защитена. Предложението ѝ се отнася до хората със запорирани пенсии, до които така и не стига помощта, отпускана от правителството. Любомир Каримански обясни, че пенсиите и добавките по принцип са защитени, но проблем има в търговските банки, които не правят разлика в постъпленията по сметки по отношение на пенсии, социални добавки и други доходи. Той предложи комисията да изпрати писмо до БНБ, в което да се изиска информация относно прилагането на закона.

Освен това бе подкрепено и предложението на Любомир Каримански за компенсация, която ще в размер на разликата между основната пенсия и добавка към декември и основната пенсия и добавка към януари.

Беше прието и предложението на Тошко Йорданов и Андрей Михайлов от ИТН за увеличение на парите на личните асистенти. Коефициентът, на базата на който ще се изчисляват възнагражденията им, ще е 1,4, а не 1,2, както беше записано в предложението на МС.

Миналата седмица законопроектът за удължаване до 31 март 2022 г. на действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. беше подкрепен на първо четене в бюджетната, социалната и правната комисия. В края на седмицата мина успешно и в пленарна зала със 122 гласа "за".

Дебатът по законопроекта днес също премина спокойно. Миналата седмица също беше така, като се чуха и традиционните обвинения към правителството на Кирил Петков. Депутатите и членовете на комисиите от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" заявиха, че е недопустимо страната да влиза в новата бюджетна година без бюджет.

От Министерски съвет, който е и вносител на законопроекта, настояват за удължаване на бюджета, за да има време за качественото изработване на нов. В Народното събрание законопроектът влезе скоростно в комисиите и в зала, а срокът за предложения между първо и второ четене беше съкратен от 7 на 5 дни по предложение на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН. Срещу скъсяването на процедурата възразиха от опозицията.

На този фон вече се появиха и първите проблеми на гражданите - заради липсата на бюджет или удължен срок на такъв над половин милион българи ще бъдат лишени от ваучери за храна.

Очаква се утре законопроектът да бъде гласуван на второ четене в зала. Ако бъде подкрепен, срокът на Бюджет 2021 г. ще бъде удължен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови