Десните искат да спре отпечатването на учебници по история, заради "Живков полагал грижи за народа"

OFFNews 24 юни 2019 в 11:10 6172 0

Отпечатването на учебниците по история за 10 клас да бъде спряно, а текстовете за периода 1944 - 1989 г. да бъдат "много сериозно и отговорно към фактите" преработени. 

За това настояват в своя позиция от Демократична България. Демократите искат още министърът на образованието да инициира дебат в парламента, който да приеме декларация с политическа оценка на тоталитарния режим и тя да зададе нормата за съдържанието на учебниците "с ясен, осъждащ характер на този период и идеология", пише още в позицията на Демократична България. 

Пълния текст на декларацията: 

Преди почти две години на 28 ноември 2017 г., във връзка с обсъждането на предложената програма по предмета История за 10. клас на средните училища в България, партиите в обединение „Демократична България“ днес изпратихме отворено писмо до министъра на образованието и науката с настояване за обективно изучаване на комунистическия режим в България и за последиците от него и в категорично несъгласие със спестени термини и съдържание. Възмутени сме от същото повторно, упорито, манипулативно поднасяне на историята за комунистическия режим – този път от вече готовите учебници за 10. клас за 2019/2020 учебна година, одобрени от МОН на 20 юни тази година. Тези скандални учебници бяха вече подробно анализирани в медиите от журналисти и интелектуалци, а освен това предизвикаха гняв и протест в огромно мнозинство от активни граждани в социалните мрежи. Но най-нетърпимото е, че ще ги четат и учат нашите деца.

„Демократична България“ е поела политическа отговорност да не допусне забрава и изкривяване на истината за мракобесния и античовешки режим в периода 1944 – 1989 г. в България. Настояваме младото поколение да не бъде оставено да черпи информация само от тесни семейни и родови кръгове, където с течение на годините фактите биват субективно изкривявани, а често и съзнателно подменяни. Няма да допуснем и добре организираната политика на „академично замитане под килима“, което в крайна сметка фалшифицира общественото знание за тоталитарния период.

Истината за зверствата не бива да бъде педагогическо табу. На младите хора трябва да се представят не безобидни „нормализирани“ версии на историята на комунизма, често граничещи с неприкрита носталгия по онова време: подобни учебници защитават режим, който е признат за престъпен със закон. Те не позволяват неговите престъпления да бъдат показани в цялата им грозота и не желаят подрастващите да знаят подробности за тази идеология, натоварена с огромна историческа вина. 

Манипулираната памет и избирателният поглед към тоталитарния режим са риск за бъдещето на демокрацията в България. Това е основанието ни да настояваме за спирането на въпросните учебници от печат и за много сериозно, отговорно към фактите, преработване на текстовете за периода 1944 – 1989 г.

„Демократична България“ ще мобилизира този път масова подкрепа на исканията си, защото те са искания на огромен брой честни хора и демократи в България. Ще инициираме политически дебат за постигане на съгласие около онази историческа истина, което поколенията трябва да знаят и никога да не забравят.

Настояваме правителството на Република България, в лицето на министъра на образованието, да инициира отговорен дебат в Народното събрание за гласуване на нова декларация с политическа оценка на тоталитарния период 1944 – 1989 г. Тя следва да зададе норма за списване на съдържанието на учебниците на нашите деца, при това с ясен, осъждащ характер на този период и идеология. Нека тази декларация бъде първата стъпка на законодателната, съдебната и изпълнителната власти, които отдавна трябваше да направят необходимото по осигуряване на юридическите и институционални условия, за СПАЗВАНЕ на приетия още през 2000 г. Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Петиция срещу подмяната на истината за комунистическия период и годините на прехода към демокрация в новите учебници по история започна преди дни фондация "Истина и памет".

Последователно се премълчават репресиите по време на комунистическия режим и ролята на Държавна сигурност, насилственото налагане на атеизъм в обществото, привилегиите на комунистическия партиен апарат и фамилията Живкови. Не се казва нищо за дълговете, натрупани при управлението на Българската комунистическия партия, опразването на пенсионните фондове, тайните фалити на държавата. Животът по време на комунистическия режим се представя в разкрасен вид, в един от новите учебници дори е записано че Тодор Живков е "полагал грижи" за народа, обясняват от "Истина и памет".  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови