Спорните учебници по история спрени. Пускат ги след коригиране на провокативните текстовете за комунизма

OFFNews 25 юни 2019 в 13:39 6609 4

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката

Снимка Александра Маркарян

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката

Спрени са учебниците по история за 10. клас с провокативни, похвални текстове за комунистическия режим. Министърът на образованието Красимир Вълчев е отправил препоръки за коригирането им към съответните издателства и след изпълнението им те ще могат да влязат в училищата.

Това стана ясно от изказване на министъра днес, след като вчера Демократична България настоя за преработването им в отворено писмо до Вълчев, а фондация "История и памет" инициира петиция срещу "подмяната на истината за комунистическия период и годините на прехода към демокрация". Те цитират и един от новите учебници, в който пише, че Тодор Живков "полагал грижи за народа".

ДБ настояват за обективно изучаване на комунистическия режим в България и за последиците от него и изразяват несъгласие със спестени термини и съдържание. "Истината за зверствата не бива да бъде педагогическо табу", на учениците "не трябва да се представят не безобидни, „нормализирани“ версии на историята на комунизма, често граничещи с неприкрита носталгия по онова време", се казва в позицията им. "Манипулираната памет и избирателният поглед към тоталитарния режим са риск за бъдещето на демокрацията в България", се казва още в писмото.

По този повод днес министър Вълчев напомни, че в утвърдената миналата година програма по история за 10. клас комунистическият режим ясно е класифициран като тоталитарен и подробно е описано какво трябва да включват учебниците. Затова учебниците на издателствата, които не са се съобразили с изискванията са спрени и към тях са отправени препоръки.

"Знаете, че миналата година утвърдихме програмата по история за 10. клас. Тя обхваща цялата история на България - всички периоди, включително и най-новата история.

За съжаление, в най-новата история има разделителни линии, моменти, които ни разделят, които са дискусионни. Затова и миналата година стана дискусия, че сме акцентирали върху социалистическия период, че сме изписали по-подробно елементите на режима, като: репресивен апарат, Народен съд, Държавна сигурност, включен е Възродителният процес.

Тази програма ние я защитихме тогава. Това време ние сме го класифицирали като тоталитарен режим. То си е имало своите предимства, имало си е и недостатъците, но ние все пак сме направили политически и цивилизационен избор, който включва определени ценности. Историята е един от предметите, които формират отношение у учениците към света. Тези базови характеристики на режима трябва да присъстват и в учебниците" заяви Вълчев.

Той напомни и какъв е редът за одобряване на учебниците и кой каква отговорност носи:

"Учебниците, като знаете, се изготвят от авторски колективи, които са подбрани от самите издателства, и се предлагат за одобрение от МОН от издателствата. Те са минали оценката на оценителите, също така и на учителите. Получили са положителна оценка, но това, което аз и колегите видяхме и това, което са видели и историците, които са реагирали, е, че има минимизиране на някои факти, недостатъчен акцент върху тези базови характеристики, които казах на периода и режима. Има опит да се даде положителен акцент върху други, не толкова съществени елементи. Има няколко откровено провокативни текста. Затова съм дал препоръки на издателствата да ги коригират, не са утвърдени тези учебници, очаквам техния отговор".

Учебниците са спрени и след като бъдат коригирани, ще бъдат одобрени - потвърди той в отговор на журналистически въпрос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11913

4

devdimi

28.06 2019 в 09:40

@Mayya Не се плаща нищо.
Всяко издателство си пише учебник по зададената програма. После се одобряват от министерството, което в момента не е спряло тези спорни учебници.
След това всеки учител може да си избира от одобрените учебници и накрая децата трябва да си купят (ако искат и могат) съответния учебник и чак те реално плащат на издателствата.

11600

3

4и4оКоко

25.06 2019 в 17:33

ВЪПРОС К Ъ М ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР на Република България

След като Чл. 3. от ЗАКОНа ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН
гласи (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание ДА СЕ ОБЯВИ КОМУНИСТИЧЕСКИЯТ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. ЗА ПРЕСТЪПЕН.
(2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната ИДЕОЛОГИЯ, които в дейността си са били насочени КЪМ ПОТЪПКВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА И ДЕМОКРАТИЧНАТА СИСТЕМА. http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2134920192
колко лица, медии и организации са инкриминирани и осъдени по Чл. 108. от НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС (1) Който проповядва фашистка или ДРУГА АНТИДЕМОКРАТИЧНА ИДЕОЛОГИЯ.. http://lex.bg/laws/ldoc/1589654529 за възхвала и призиви за реставрация именно на същия този ОСЪДЕН КАТО ПРЕСТЪПЕН КОМУНИСТИЧЕСКИЯ режим.?

6245

2

kokoten

25.06 2019 в 14:39

...фашистката измет продължава да пикае кръв като чуе думата "комунизъм"....

13510

1

Mayya

25.06 2019 в 14:00

Поименно, г-н министър, поименно. Кой от МОН е направил възлагането, на кои издателства и кои авторски колективи. Да знае какво да се очаква от тях при поръчки за учебници и за други класове, през следващи години. Щото, всяка проверка, корекция, връщане и т.н. се плаща и то едва ли от тези, от по-горната верига.