Часовникът тиктака: Главчев има право на промени в кабинета си до днес, Радев издава указите утре

Кристина Минчева 08 април 2024 в 10:16 1895 0

Служебен кабинет

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Кабинетът ''Главчев''

Тази вечер изтича срокът на кандидата за службен премиер Димитър Главчев да промени състава на предложеното от него служебно правителство. Миналата седмица президентът Румен Радев заяви, че във вторник (09.04) ще издаде укази за назначаването на служебното правителство и насрочване на избори "2 в 1" на 9 юни - европейски и парламентарни.

В петък, след като Главчев представи структурата и състава на кабинета си пред държавния глава и партиите, той заяви, че не смята да прави промени във вече обявения състав на служебния кабинет.

"Аз съм взел своето решение. Не виждам кой би ме убедил да направя промени. Най-трудното ми решение и най-много се двоумях - няма да скрия, беше за Калин Стоянов", обясни тогава той. 

Ето кои ще са министрите в кабинета Главчев

Оставянето на Калин Стоянов на поста министър на вътрешните работи покачи градуса на напрежението. След като Главчев обяви министрите в кабинета си в петък, съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че "изборът на Калин Стоянов е обида и опит да се прикрият зависимости на този кабинет". Той добави, че Стоянов е бил една от фигурите с много голяма тежест в ГЕРБ. 

През уикенда премиерът в оставка Николай Денков отправи призив към Главчев да помисли отново за Калин Стоянов. 

Кандидатът за служебен премиер запази поста и на още двама министри от сега действащото правителство - Георги Гвоздейков, министерство на транспорта и съобщенията, и Галин Цоков, министерство на образованието и науката. Номинацията на Гвоздейков му коства членството в "Продължаваме промяната". Кирил Петков заяви, че щом той е решил да остане в служебния кабинет, ще бъде изключен от партията. 

Лидерите на ПП-ДБ реагираха остро и на избора на Главчев за служебен министър на правосъдието - Мария Павлова.

"Ние сме възмутени и абсолютно взривени от това предложение. Г-жа Павлова е заместник на Борислав Сарафов. Той е олицетворенията на превзета държава. Нейното назначение е обида за нас. Това показва пълното оцветяване на кабинета", каза по време на консултациите Кирил Петков, след което представителите от ПП-ДБ напуснаха "Дондуков 2".

По-късно те призоваха държавния глава да не подписва указа за назначаване на служебен кабинет.

Радев се срещна и с представители на Централната избирателна комисия (ЦИК) в четвъртък, за да се увери, че имат готовност да се проведат избори "2 в 1" на 9 юни. Аргументът на президента изборите да се проведат 2 в 1 е, че тогава избирателната активност ще бъде по-висока, както ще бъдат спестени разходите от провеждането им. 

"ЦИК има готовност да работи, ако изборите са на една дата. Когато двата избора са в един ден, предвид това, че доста разходи ще бъдат спестени, и избирателите няма да ходят два пъти до избирателните секции", обясни председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Тя обясни отбеляза още, че трябва внимателно да се подходи в организацията на изборния процес.

"Има различни избирателни права както за избирателите, така и за кандидатите. В изборите за Европейски парламент има изискване за уседналост, в тези за Народно събрание няма. При двата вида избори избирателни секции се разкриват на различни места. В европейските избори избирателни секции извън страната се откриват в държавите членки на Европейския съюз, а извън ЕС само там където нашата държава има дипломатическо или консулско представителство, например Турция и Великобритания. Тези две държави са извън ЕС и затова гласуване за ЕП може да има само в дипломатическите ни представителства. При избори за народни представители може да има секции извън страната по целия свят. Такава комбинация не сме имали досега. Има изискване в Изборния кодекс за бюлетините. Те трябва да бъдат в различен цвят на полиграфическата защита на гърба", коментита председателят на ЦИК миналата седмица в "Денят започва" по БНТ.

По думите ѝ, на изборите са "2 в 1" се позволява дадена партия да запази номера си, когато е регистрирана за участие и в двата вида избори.

"Вероятно ще може да се гласува с една машина и на двата вида избори. Държавата разполага с малко повече от 12 000 устройства за машинно гласуване и повече не могат да бъдат използвани. Ще трябва да се обърне специално внимание на изработването на електронните бюлетини. Няма как ЦИК да не обяви обществена поръчка", допълни Камелия Нейкова.

Вчера Росица Матева, зам.-председател на ЦИК, заяви пред БНР, че ще има нова обществена поръчка за машините за избори "2 в 1", а  "Сиела норма" в момента не са обявени за изпълнител. 

"Променя се драстично предметът на поръчката и не я възможно да направим само изменение. Сроковете са много притеснителни. Технологично ни е необходим около един месец от обявяване на поръчката до сключване на договор. В началото на май най-рано ще може да имаме договор с изпълнител. Нямаме причина да говорим със "Сиела норма". Поръчката, която обявяваме, е състезателна процедура с обособени позиции. Може да се яви и друга фирма", обясни Матева в предаването "Неделя 150".

Тя посочи, че "отдавна сме готови с всички документи за изборите за европейски парламент. На 15 март обявихме обществена поръчка за дейности, свързани с машинното гласуване. Няколко дни по-късно обявихме и обществена поръчка за избор на изпълнител за материали за разяснителна кампания".

По думите й сега ЦИК преработва всички книжа и документи, за да може когато президентът издаде указите, да вземат първите решения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки