Бюджетът ще чака правителството на ГЕРБ

Народното събрание утре гласува проектокабинета на проф. Габровски

Йорданка Веселинова 13 декември 2022 в 10:31 1787 1

Заседанието на бюджетна комисия

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Гласуване в бюджетна комисия

Удължаването на миналогодишния бюджет ще чака вота за правителството на ГЕРБ. Тази сутрин парламентарната бюджетна комисия трябваше да приеме на второ четене удължителния закон, но по предложение на ГЕРБ точката бе отложена, за да мине гласуването на проектокабинета на проф. Николай Габровски.

След като Министерският съвет наруши Закона за публичните финанси и реши да не предлага бюджет за 2023 г. и внесе удължителен закон, партиите се впуснаха в надпревара по популизъм и внесоха редица предложения между двете четения, които на практика чупят невнесения бюджет. Заради това тази сутрин бившият финансов министър Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС предложи гласуването на второ четене на законопроекта, заедно с редицата предложения за милиарди, да бъде отложено за утре, когато ще се гласува кабинетът на проф. Габровски.

Предложението му мина с 10 гласа "за", 0 "против" и 9 "въздържал се". Председателят на комисията Петър Чобанов от ДПС заяви, че ако не бъде избрано редовно правителство, то бюджетът отново ще влезе в комисия. 

Как да счупим невнесен бюджет

Законът за публичните финанси изрично посочва, че предложения, свързани с разходи, се правят само през държавния бюджет. Причината - в него се залага дефицит, който "държи юздите" и ограничава правенето на големи разходи. Заради това бившият финансов министър и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев още по време на преговорите за бюджета определи надписването на разходи чрез удължителен закон като "правноекзотична техника". Изказването му бе в отговор на заявката на БСП, че ще направят редица предложения между двете четения. Речено-сторено и именно левицата направи редакции за милиарди. От ПП също прибегнаха до "правноекзотичните техники" и направиха предложения, като само "Демократична България" и "Български възход" не са се впуснали в наддаването. Какви обаче са идеите по същество?

От БСП и ПП предлагат обвързване на минималната заплата със средната. Тя трябва да стане поне 50% от нея и да се покачи от 710 на 850 лв. Същата мярка мина на първо четене миналата седмица с приетите промени в Кодекса на труда.

БСП предлагат и повишаване на максималния осигурителен доход от 3400 на 4200 лв., като по това предложение е постъпило негативно становище от IT сектора. От 1 април тази година максималният осигурителен доход бе вдигнат от 3000 на 3400 лв., като дори това по-малко увеличение предизвика сериозен отпор от бранша.

От ГЕРБ-СДС предлагат отпадане на тавана на пенсиите, който в момента е 3400 лв. Това предложение касае около 1000 души.

Друго предложение на БСП е хората до 26 години да не плащат данък върху доходите. Необлагаеми трябва да бъдат и доходите на всеки, който работи на заплата по-ниска от линията на бедност. През 2023 г. това ще е 504 лв.

Левицата предлага по-високи помощи за отглеждане на дете до 2 години, като сумата трябва да се покачи от 710 на 850 лв. 

БСП иска още безплатни учебници за всички до 12 клас, еднократна помощ от 300 лв. за учениците в първи, втори, трети, четвърти и осми клас.

От ПП предлагат повишение на данъчното облекчение за отглеждане на дете от 600 на 900 лв. на месец. За деца с увреждания пък се предлага сумата да нарасне от 1200 на 1800 лв. 

Друго от предложенията на Корнелия Нинова са още две актуализации на пенсиите. Предвижда се отпуснатите до 24 декември 2021 г. пенсии да се преизчислят от 1 януари с еднакъв процент, а за отпуснатите до 30 декември 2020 г. преизчисляването ще бъде от 1 юли 2023 г.

Предложение за пенсиите има и от ПП, които предлагат те да се вдигат със 100% от ръста на инфлацията или 100% от средния осигурителен доход в зависимост от това кое е по-голямо.

От ПП искат още бизнесът да плаща първите два, а не три дни от болничния. Друго тяхно предложение е ваучерите за храна да не са до 80 лв. месечно, а до 25% от минималната заплата и да станат електронни. 

Друга идея е намалената ставка на ДДС от 9% за ресторантите и кетъринга да остане за цялата следващата година.

Асен Василев предлага още учителските заплати да бъдат 125% от средните за страната.

От ДПС предлагат сумите по трансферите към общините, които не са използвани в рамките на годината, да могат да се използват и през следващата.

Както ДПС, така и ПП имат предложения за това как да се  определят вноските във фонда "Сигурност на електроенергийната система". (От него се плащат компенсации на бизнеса заради високите цени на тока - б.а.)

"Възраждане" предлага малките и микрофирмите да се облагат не с 10%, а с 5% данък печалба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews