Още един пропилян пленарен ден: НС 4 часа обсъжда декларацията за нов бюджет, за да я отхвърли

Йорданка Веселинова 30 ноември 2022 в 13:41 2749 2

Пленарна зала

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Асен Василев

48-ото Народно събрание пропиля още един пленарен ден. Депутатите първо включиха декларацията на "Продължаваме промяната" за бюджета в програмата за днес, а след повече от 4 часа и половина дебати, в края на заседанието, я отхвърлиха.

Декларацията, призоваваща служебния кабинет да внесе нов бюджет за 2023 г., бе отхвърлена със 127 гласа "против" срещу 86 "за" и 1 "въздържал се".

В началото на пленарното заседание председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров поиска в дневния ред да влезе декларацията за бюджета. Изненадващо предложението мина със 113 гласа "за" (ПП, ДБ, БСП и "Възраждане") срещу 104 "против" (ГЕРБ, ДПС и "Български възход"). 

ПП опитва да задължи служебния кабинет да внесе проектобюджета

Декларацията няма задължителен характер и в този смисъл крайното решение дали да има нов бюджет е на Министерски съвет. На този фон от кабинета на Гълъб Донев са категорични, че няма да внасят нов, тъй като това е работа на редовно правителство. Ако нов бюджет не бъде внесен, то всеки месец догодина държавата ще разполага с 1/12 част от средствата, заложени в стария бюджет. През удължителния закон не могат да се вдигат заплати и пенсии. Старият бюджет ще важи до приемането на нов. Това означава, че ако 48-ото НС не успее да излъчи правителство и се стигне до нови предсрочни избори, то Бюджет 2023 може да има чак през следващото лято.

На първо четене: Парламентът удължи стария бюджет

Вчера НС на първо четене удължи незнайно докога миналогодишния бюджет. Законопроектът мина с гласовете на БСП, които се надяват да направят промени между двете четения. Днес лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви, че е нужен нов бюджет, чрез който да бъдат вдигнати заплати и доходи.

Междувременно пред НС се провежда протест на КНСБ. Синдикатите настояват за увеличение на минималната заплата на 850 лева.

Дебатът за бюджета стигна до предложения за промяна в Конституцията и премахване на служебните кабинети

Съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов откри дебата с критики към служебния кабинет, който нарушава Закона за публичните финанси, според който МС е длъжен до 31 октомври да внесе нов бюджет. Той изтъкна, че "Демократична България" настоява за конституционна реформа, с която да бъдат премахнати служебните правителства. 

Бившият финансов министър Асен Василев поиска в зала да бъдат поканени премиерът Гълъб Донев и служебният финансов министър Росица Велкова. Заради това бе дадена и 20-минутна почивка, сред края на която те не дойдоха в зала заради други ангажименти. Заради това Василев заяви, че Министерският съвет се е самозабравил и не уважава парламента. Час по-късно и Румен Гечев от БСП поиска Донев и Велкова да дойдат в зала, но с бюджет 2023, защото иначе нямало смисъл да си разхождат костюмите.

"Три пъти го режете и все е късо" - с тези думи Делян Добрев от ГЕРБ-СДС нападна Асен Василев, който по думите му не можел да направи бюджет и затова тази година сме имали "бюджет на тримесечие". Василев пък му отговори, че са били правени бюджети на шестмесечие. Той даде пример с Холандия, където актуализация е правена седем пъти, защото в бюджета са постъпили повече приходи и заради това парламентът ги е преразпределил своевременно.

Обрат в последния момент

Малко преди края на дебатите депутатът от "Възраждане" Димо Дренчев заяви, че групата му няма да подкрепи декларацията на "Продължаваме промяната", тъй като не било редно служебно правителство да внася бюджет и нямало проблем да се продължи със стария и през следващата година. Смяната в позицията на депутатите е изненадваща, тъй като сутринта те подкрепиха влизането на декларацията като точка в дневния ред, а вчера, по време на дебатите за удължителния закон, заявиха, че стария бюджет не е актуален.

Цончо Ганев заяви, че без бюджет България няма да влезе в еврозоната, такава теза декларира и Асен Василев. Депутатът от "Възраждане" добави, че "това е прекрасно за нас и най-доброто, което може да се случи."

От "Български възход" споделят тезата, че служебен кабинет не трябва да прави бюджет, който няма да изпълнява.

От ДПС и ГЕРБ-СДС са на мнение, че отварянето на бюджетната процедура сега - без ясно мнозинство и редовно правителство, ще доведе до увеличаване на дефицита и нарушаване на финансовата стабилност. Десислава Атанасова пък припомни, че кабинетът на Петков бе свален заради провал във финансовата политика с първия успешен вот на недоверие в съвременната история на България. Експремиерът Петков пък попита защо щом финансовата политика на "Продължаваме промяната" била провал, сега искат да я удължат с удължаването на тазгодишния бюджет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови