Погребани в снега и умиращи от глад в дома за кучета до Варна

OFFNews Последна промяна на 05 януари 2016 в 18:52 9622 15

Снимка Диана Начева.

Кучета в приюта в Каменар.

"Заради влошената обстановка и навалелия сняг, днес трима доброволци посетихме приюта. Какво открихме ли? Без коментар... Сняг в клетките, озверели от глад животни... и два трупа". 

С тези думи започва албумът със снимки от приюта за бездомни кучета в с. Каменар до Варна, качен вчера във Фейсбук от един от доброволците към дома за животни - Диана Начева.

Някои от снимките са наистина покъртителни, затова не сме качили цялата галерия. 

"Едно невероятно момиче - Сара - намери смъртта си в студа. Както и момченце - питбул, цялото в белези с кафява кожен нашийник, което сигурно доскоро се е биело, за да осигурява пари на стопаните си, които са допуснали той да си отиде сам и ненужен в приюта... Е, това е! Честита нова година!!! От персонала на приюта нямаше и следа, защото пътищата не били почистени и не могли да стигнат дотам... Интересно как ние стигнахме?! Животните бяха озверели от глад, явно не са виждали жив човек, още по-малко храна по време на почивните дни. А ако ние не бяхме отишли днес, кой щеше да ги нахрани? Кой щеше да махне безжизнените телца... или са умишлено оставени за храна на другите кучета в клетките?! Много въпроси имаме да зададем, но нямаме сили да коментираме", допълва тя.

Засега не е ясно дали животните са умрели от глад или от студ, или от двете. През целия ден OFFNews опитваше да се свърже с прюта в Каменар, но след като първоначално телефонът даваше свободно, накрая операторът ни уведоми, че абонатът е изключен или извън обхват.

Колегите от moreto.net обаче са успели да получат отговор от шефа на общинската дирекция за управление на сигурността Николай Няголов, според когото "кучетата в приюта за безстопанствени животни в Каменар не са оставени без грижа и храна през почивните дни".

Той признава, че две кучета са починали, но е изразил съмнение, че причината са студът и гладът, като изтъква, че едно от тях е било болно, но заключенията за смъртта им ще бъдат направени от ветеринаря на приюта.

Няголов твърди, че 160-те животни в приюта не са били оставени без храна по празниците, нито без заслон от снега. Напротив - двама ветеринари се грижели за тях, а в северната част на приюта са изградени две закрити халета. Защо обаче доброволците са заварили кучетата, затворени в клетки, заринати от сняг - няма отговор.

Случаят на престъпно нехайство и жестокост възмути природозащитниците и гражданите, които не стават свиделите за пръв път на подобно отношение към четирикраките животинки. Както и OFFNews неведнъж е съобщавал, условията в голяма част от общинските приюти за кучета в страната са ужасяващи и нехуманни, а съмненията за кражби на голяма част от средствата, осигурени за отглеждането на животните, са сериозни. 

"Искаме отговорните за тези смърти лица (воглаве с министъра на земеделието, директора на БАБХ, кметове на общини) да си представят хубаво каква е била смъртта на тези животн - без храна, без вода, без топлина - на снега и виелиците. Това ли ви е хуманното отношение? Това ли са ви модерните приюти? И докога ще търсите оправдания, ще имитирате дейност и ще харчите парите на данъкоплатците, за да държите едни животни при абсурдни условия в клетки - месеци наред", написаха по повода и от природозащитната организация "На Ти с Природата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.01 2016 в 19:21

Марта Георгиева

Ти нормална ли ма жено или мислиш с вагината си...
Как мари шматко се дава непроверено ТРУПНО месо на живо куче.....
Ами това е притовозаконно маре шматко бъгарска или ти просто искаш като 'природозащитничка' да убиеш кучетата че и децата близащи там и играещи с кучетата.....
Да живее чалгата силикона и марта георгиева.....

06.01 2016 в 19:14

До Сия
Сийо саксийо проста, не схващш ли ма керамико недопчеена, че някой общинар вместо на тебе да ти даде парите, ги е изписал без право на това....

И ти къде си ма керемидо ма варненска та седиш и мълчиш.....
Ами като мълчиш и не питаш - сега за къФ хуйов лак ревеш ма керемидо.

06.01 2016 в 19:07

Данка Пападупева - ама жено недоебана, не четеш ли за какво е статията...

Тва да не е вагината ти да бъркаш в едно и кучета и деца и стари хора....
За това трябва акъл мила моя, не само вагина.....

06.01 2016 в 19:06

Хубаво е умрелите кученца да се дават за храна на живите. Казвам го като природозащитничка. Така живите ще поемат позитивната енергия от умрелите душички.

06.01 2016 в 17:29

Браво ,ХХХ,да им теглят инжекцията и да се свърши накрая.Докога ще стоят по улиците?Никой няма да се сополиви заради някакви си помияри.

06.01 2016 в 17:02

Защо не се погрижите за премръзналите стари хора и деца в неравностойно положение, зоофили болни? Само психопат може да нарича "момиченца и момченца" някакви смръдливи помияри. Вместо да квичите по фейса приберете по една торба с бълхи и облекчете общината с разходите по приюта. За да не замръзват помиярите им давайте бульон с антифриз.

05.01 2016 в 21:26

Както виждаш от новината, общината не ги храни.

05.01 2016 в 21:11

"доброволците" да си ги земат дома. не да ги храни общината с моите пари, без да ми е взела съгласието.