По празници се губят най-много домашни любимци - плашат ги пиратки и фойерверки

OFFNews Последна промяна на 28 декември 2015 в 15:17 5415 2

Снимка БГНЕС, архив

Сега, в периода между Коледа и Нова година се губят най-много домашни любимци, предупредиха от българския офис на международната организация "Четири лапи".

Наблюденията на специалистите показват, че причината за това са фойерверките и пиратките, които предизвикват силен стрес и паника както при домашните, така и при дивите животни.

„Всяка година в дните около новогодишните празници десетки домашни кучета се губят заради гърмежите, които предизвикват пристъпи на паника у много от тях. При пристъп на паника дишането се учестява, животното може да загуби ориентация и да иска да се скрие възможно най-бързо в най-близкото място, което счита за достатъчно сигурно“, обяснява директорът на „Четири лапи“ за България д-р Марина Иванова.

Експертите на организацията съветват собствениците на кучета да бъдат внимателни по време на разходка и да спазват няколко основни правила – извеждане за кратко по светло, на повод и само на познати места. Слагането на светеща каишка или проследяващо устройство на домашния любимец също е добра идея.

„При панически пристъп кучетата често побягват към дома или се скриват в най-близко разположените гъсти храсти. След като паниката поотмине, те обикновено се връщат на мястото, където са се отделили от собственика си. Затова е добре още от самото начало да включите повече хора в търсенето, като един задължително трябва да остане на мястото, на което животното е било видяно за последен път и още един – около дома. Пуснете снимки в социалните мрежи и предупредете останалите хора с кучета в парка да се оглеждат“, съветва Иванова как да постъпите, ако загубите домашния си любимец.

Ако до няколко часа не откриете кучето си, разлепете обяви със снимки в кварталните зоомагазини, ветеринарни клиники, супермаркети или спирки на градския транспорт. Проверете и обявите за намерени кучета в интернет и при първа възможност посетете близките приюти, за да се уверите, че кучето ви не е попаднало там.

От „Четири лапи“ припомнят, че най-сигурният начин да бъде направена връзка между кучето и неговите собственици е идентифицирането на животното с микрочип. Големият колкото оризово зърно транспондер се имплантира под кожата в областта на врата и съдържа 15-цифрен код. Срещу този номер ветеринарният лекар, поставил чипа, трябва да въведе информацията за самото куче и за неговите собственици в националната база данни на Българска агенция по безопасност на храните.

При пристъпи на паника вкъщи, лекарите на „Четири лапи“ съветват да осигурите спокойно и тъмно място, наподобяващо бърлога, в което домашният любимец да може да се скрие и да се чувства защитен - за предпочитане в килер, баня или дори под леглото. Можете да понижите нивото на стрес и като го галите и му говорите успокоително.

Преди да използвате успокоителни за животни, се консултирайте с ветеринарен лекар, който познава добре темперамента на животното.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.12 2015 в 16:58

Нищо страшно. Китайският инженерен гений е измислил кучешки нашийник с gps. Купувайте бе. Пазарувайте.

28.12 2015 в 16:38

"Домашните любимци" се губят заради безотговорни собственици, които ги водят отвързани или ги държат на места, от които могат да излязат.