Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

5 придобивки за служители в малкия бизнес

OFFNews 14 ноември 2022 в 16:31 1066 0

biznes
придобивки за служители в малкия бизнес

Пакетът от социални придобивки става все по-важен - както при търсенето на работа, така и за мотивиране на служителите. Голяма част от тях вече се приемат за даденост, което налага работодателите да стават по-креативни в предлагането на придобивки, които да бъдат наистина полезни и ценени от екипа.

Да определите как ще изразходите бюджета за социални придобивки така, че бъде максимално примамлив и по-добър от този на конкуренцията, е наистина нелека задача, особено за малките фирми.
По-различни ли са нуждите на служителите от малките бизнеси?

За малкия и среден бизнес е по-трудно да предложи условия, конкурентни с тези в големите корпорации. Въпреки това много хора предпочитат да бъдат част от малка или прохождаща фирма, където мнението им ще бъде чуто, ще имат възможност за бързо кариерно израстване и ще могат да играят по-голяма роля в развитието на бизнеса. Често отношенията в малката фирма са сходни с тези между приятели или семейство, а атмосферата е по-свободна.

Дори при тези позитиви обаче, заплащането и социалните придобивки са ключови за всеки служител. Много често прохождащите фирми събират екип предимно от по-млади хора, които ценят високо възможностите за спорт, организирането на тийм билдинги и подкрепата за обучение. Дори това да е така при вас, не пропускайте да направите запитване към екипа си за това кои придобивки ще им бъдат най-полезни - понякога отговорите могат да ви изненадат. Най-големият плюс на малкия екип е, че е много по-лесно да научиш какви са нуждите и да създадеш пакет, който ще им пасва.

Възможност за работа от разстояние

Работа от вкъщи, от плажа или от планината - ако работата го позволява, създайте най-гъвкавата възможна политика. Това е мярка, която няма да ви коства средства (дори може да спести офисни разходи), а ще направи вашия екип много по-щастлив.

Работата от разстояние често е въпрос на доверие между работодателя и служителите. Да създадете гъвкава политика е знак, че не очаквате някой да злоупотреби с тази възможност.

Това е и голям плюс за вас като работодател в сравнение с големите корпоративни фирми, които имат по-консервативна политика, а понякога въвеждат и софтуер, който следи работата на хората от разстояние.
Гъвкаво работно време

Гъвкавото работно време е втората високо ценена възможност, която малките и средни фирми могат да предложат много по-лесно. Все повече хора виждат позитивите на това да не работят от 9 до 5 всеки ден, а да съобразяват работния си ден с личните ангажимени Както и работата от разстояние, това е въпрос на доверие, че задачите ще бъдат свършени, и то качествено.

Много работодатели споделят, че подобна политика повишава сериозно ефективността на служителите. Ако искате да бъдете още по-иновативни, можете да предлагате 4 дневна работна седмица или работа на 6-часов работен ден - възможности, които все още не много фирми предлагат, но могат да бъдат идеални за млади родители, служители със страничен бизнес или всеки, който иска повече време за качествена почивка.

Ваучери за храна

Предоставянето на ваучери за храна е чудесен начин за всяка фирма да оптимизира своите разходи и директно да подкрепи бюджета на своите служители. Сумата до 200 лв. месечно на служител е освободена от данъци и осигуровки, което може да спести на работодателя над 1000лв. годишно за всеки член на екипа. Малките фирми имат по-голяма гъвкавост от гледна точка на бюджета си и могат сравнително лесно да въведат тази социална придобивка, която е сред най-популярните в страната.

Карта за спорт

Възможността за месечна карта за спорт на изгодна цена също е много желана социална придобивка. Задължителна е, ако голяма част от вашия екип спортуваактивно. Много малки фирми покриват изцяло месечната сума за картата, а освен това стимулират служителите си да спортуват заедно. Това е чудесна възможност за мини тийм билдинг, който ще закрепи приятелските взаимоотношения между членовете на екипа.

Обучение и квалификация

В допълнение на възможностите за кариерно развитие, придобиването на нови знания и умения е ключово за това да задържите екипа си на работа дългосрочно. За да покажете, че тяхното развитие е важно за вас, осигурете безплатни обучения или курсове, участие в конференциии, допълнителна отпуска при явяване на изпити. Това е инвестиция, която ще се върне във фирмата под формата на по-качества работа, а и като лоялност от страна на членовете на екипа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!