''Жени във философията'' ще представят учени

OFFNews 12 февруари 2024 в 15:00 606 0

Жени във философията

Снимка Жени във философията

Жени във философията

Дванадесетото издание на поредицата дискусии „Философски вечери в Библиотеката“ ще бъде на тема "Жени във философията", съобщиха от Издателска къща КХ – Критика и Хуманизъм, която, заедно с Библиотеката на "Гьоте институт" в България, е организатор на събитието. То ще се състои на 29 февруари в сградата на "Гьоте институт".

"Нарочно и (само)иронично избрахме един рядко срещан ден – 29 февруари, за да говорим за нещо рядко срещано, уви, в хода на вековете до днес: жени във философията. Да поспорим има ли разлика в начина, по който така нареченото „мъжко“ и „женско“ виждане на философията поставя своите акценти върху мисленето. Дванадесетата среща от вече утвърдената поредица „Философски вечери в Библиотеката“ - една концепция на Антоанета Колева и Стилиян Йотов, която стартирахме в края на 2021 г., ще ни изправи пред тази колкото тема, толкова и страст", отбелязват инициаторите на дискусията.

Идеята им е този разговор да постави началото на по-ярко осветяване на интелектуалното наследство на жените в така наречения канон на философията, но и на хуманитаристиката като цяло.

"Тъй като неизбежно трябваше да се самоограничим, насочихме вниманието си към жени, работещи през 20 век и съвремието. И вместо да продължим да се ограничаваме – например до конкретна тема, избрахме да проследим успоредно по няколко пункта няколко показателни пътеки във философията, за да видим после какви допирни точки могат да имат те: пътеките на Едит Щайн, Хана Арент, Юлия Кръстева, Марта Нусбаум и Джудит Бътлър. Несъмнено ще бъдат намесени и други имена на мислителки, но така или иначе – освен че ще актуализираме проблеми, които са ги вълнували или продължават да ги вълнуват", уточняват организаторите на събитието.

В дискусията ще участват Паула Ангелова, която е изследовател на Едит Щайн, Светлана Събева ще говори за Хана Арент, Миглена Николчина е специалист по творчеството на Юлия Кръстева, Антоанета Колева ще представи Джудит Бътлър. Модераторът на срещата Стилиян Йотов ще допринесе за осветляване на пътеката на Марта Нусбаум. А Ива Манова от БАН ще представи и най-новия брой на онлайн списанието Nota Bene с тема „Жени философи“. Във фокуса на разговора ще бъде и новата книга на Джудит Бътлър „Силата на ненасилието“ (КХ – Критика и Хуманизъм, издадена със съдействието на Национален фонд „Култура“).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки