Томислав Дончев: Незлонамерена човешка грешка вероятно е причината за инцидента "Пирогов"

Не е злонамерен акт, уточни вицепремиерът

OFFNews 27 ноември 2019 в 10:00 3324 0

Снимка Александра Маркарян

По-скоро човешка грешка е причина за инцидента в „Пирогов”, при който загинаха двама тежко болни пациенти. Това обяви пред БТВ вицепремиерът Томислав Дончев. Не е злонамерен акт, поясни той, като уточни, че тепърва ще се изясняват обстоятелствата по безспорен начин. 

Дончев каза още, че ще бъде направено конструктивно обследване на сградата, за да е сигурно, че не е компрометирана и не е опасна за пациентите и медицинския персонал.

"Контролът на кислородните системи в болницата е ежедневен", каза пред БНР доц. д-р Стоян Сопотенски – бивш зам.-директор на „Пирогов“. По думите му има вътрешен и външен контрол. В „Пирогов“ винаги са спазвани изискванията, подчерта той в предаването „Преди всички“ и сподели, че за него случилото се тази нощ е необяснимо:

“Системата на „Пирогов“ е централна. Преди години тя беше подменена по всички изисквания, които са за съхранение и употреба на кислород. Доставката и съхранението на кислорода е под много строг надзор. Беше изградена нова система, съответно нова линия към сградите, които ползват кислорода. Вътре във всяка сграда периодично са подменяни кислородните системи."

На извънреден брифинг тази сутрин беше съобщено, че тежко болни пациенти на 55- и 68-годишна възраст са двете жертви на взрива и последвалия пожар в УМБАЛСМ „Пирогов” тази нощ. Министър Ананиев обясни пред журналистите, че голяма част от болните във въпросното отделение са на кислородна терапия, което предполага подаването на повишени нива на кислород.

Взети са всички необходими мерки. Евакуирани и дислоцирани в други отделения са 32-ма пациенти на болницата. Болните са в добро общо състояние, въпреки това на по-тежко болните са назначени допълнителни изследвания. "Пирогов"продължава да функционира при нормален режим, като затруднена е единствено работата на Противошокова зала. Няма пострадали служители на спешния институт", каза още министър Ананиев.  

От Софийската лекарска колегия излязоха с позиция по инцидента, в която поздравяват персонала на спешната болница за бързата и адекватна реакция, която е спасила живота на останалите пациенти:

"Съзнавам колко е тежко и отговорно в подобен момент да реагираш бързо и адекватно, за да спасиш всички. Възхищавам се на вашите алтруизъм и бързина! Благодаря за всичко, което сте направили за пациентите, за персонала и най-вече за мерките, благодарение на които е овладяна ситуацията! Без вас сега можеше да говорим за ситуация с много по-сериозна тежест. Благодаря на лекари, сестри и санитари от всички дежурни екипи, както и всички, реагирали от домовете си и моментално явили се в "Пирогов", за да помогнат" се казва в писмото подписано от д-р Асен Меджидиев, председател на СЛК на БЛС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови