Протести в 10 града днес срещу строителство в Пирин

Банско плаши да затвори пътя за Гърция, ако властта се поддаде на 'зеления рекет'

OFFNews Последна промяна на 04 януари 2018 в 06:30 5318 12

Протести в 10 града срещу решението на Министерския съвет за строителство в Национален парк "Пирин" организират днес от "За да остане природа в България". 

Еколози и граждани излизат на протести в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за отваряне за строителство на 48% от територията на Национален парк „Пирин“.

OFFNews публикува причините за протестите, посочени от организаторите:

Какво е важно да знаем за това решение:

1. То е взето въпреки внесените над 1000 писмени становища и над 100 000 писма от граждани от цял свят в защита на парка.

2. То погазва Закона за защитените територии и европейската директива за природните местообитания

3. То застрашава едно от най-ценните природни места в България.

4. То дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в Пирин.

5. В него липсва предложение за втори лифт.

6. То не е в полза за местните общности, защото всеки устройствен план, приет въз основа на тези изменения, ще бъде незаконен.

7. То не решава проблема с монопола на стопанската дейност в района.

8. То не решава проблемите с изключителната държавна собственост, породени от системните нарушения на концесионера на зона Банско.

9. То не решава проблема с презастрояването и ниските цени на имотите.

10. То създава юридически хаос.

Протестът в София ще започне в 18:30 ч. от паметника на Алеко Константинов на бул. Витоша. 

По същото време е насрочен и протест на главен път Е-79 при разклона за Симитли. Той е организиран от Сдружение "Бъдеще за община Банско" срещу "продължаващия екологичен рекет в страната". 

"Предупреждаваме, че ако отново държавата се поддаде на шантажа на зелените, за дълго ще затворим границата с Гърция. За да разберат най-накрая всички европейски граждани и институции как в страна от 11 години членка на ЕС, не може да се построи един лифт", предупреждават организаторите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2947

11

theprofet

04.01 2018 в 13:47

Единствената надежда, която имам е, че до 10 години ще се видят негативните последствия и случая няма да се потрети с друг курорт. Иначе Банско съм го отписал отдавна, както и Слънчака...

3500

10

siunu

04.01 2018 в 12:59

Не се отчайвайте, в крайна сметка справедливостта ще победи, това е! Дори и един нормално мислещ и свободен, подчертавам свободен, с цялата сложност и многоликост на това понятие, човек да има то значи, че има и надежда и че ще се справим с проблема. Пожелавам ви успех!

2947

9

theprofet

04.01 2018 в 12:43

От останалите 20, половината поне са платени беквокали... като агент Камен (Каролев).
То е ясно, че ако зора беше само за една кабина, никой нямаше да е против. Готви се поредното разграбване на държавна земя, досъсипване на и без това съсипания курорт и тотално монополизиране на региона.

3500

8

siunu

04.01 2018 в 11:34

Да се надяваме тогава на останалите 20 % братко или сестро.Не забравяй, че и в светото писание пише, че леността е висш порок. Ако виждаш нещо нередно, но си траеш, примиряваш се, т.е. ленив си, то това е порок не по-малък от действията на този, който върши нередностите.

2947

7

theprofet

04.01 2018 в 11:28

siunu, нито могат да ти прочетат постовете нито да ги проумеят... не забравяй - поне 80% са.

3500

6

siunu

04.01 2018 в 11:23

Устойчивото развитие е да няма един голям концесионер с държавна протекция, който да извива ръцете на всички, а да има възможност за свободна стопанска инициатива в рамките на закона и високи доходи! При сегашния вариант на нещата една фирма ще обира всичко, а останалите ще са обслужващ персонал с мизерни заплати! -край на цитата
Като заключение мога да кажа, че при нас всеки бизнес свързан с природата е от такъв характер, като Банско, например ВЕЦ убийци на природа и всичките на " Специални хора", цената на произвежданото електричество в пъти по-голяма. Срещу това беззаконие трябва да се борим лъвски и безкомпромисно.

3500

5

siunu

04.01 2018 в 11:20

Зад този параван се крият истински собственици със сериозни интереси и връзки на централно и местно ниво в България - в транспортния бизнес (Булмаркет - случая Хитрино), в ски-спорта (БФСки, Юлен АД, Витоша Ски АД, НПО Природата за хората и регионите, Община Банско и т.н.), таксиметровия бизнес (ОК Супертранс), черната металургия (Кремиковци), медии и печатни издания (в. Труд, в. 7 дни спорт, престижните издания ПИК, Блиц и прочие, а през рекламите влияят и на националните телевизии!). 6. В крайна сметка става дума за спазване на националното и европейското законодателство. Никой не е против развитието на туризма, ски спорта или поминъка на банскалии, както се опитват да твърдят в хор депутати, министри и прочие. Но устойчивото развитие не е да се изсече вековна гора в защитена територия, да се предизвикат наводнения, да се даде монопол на една фирма над целия курорт.

3500

4

siunu

04.01 2018 в 11:19

Продължение :4. Протестира се и срещу нарушението на европейските директиви и други нормативни актове, които изискват екологична оценка и адекватно обществено обсъждане на самия акт по промяна на Плана за управление на НП Пирин. А до промяна на вече изтекъл план се стигна, защото в проекта за нов план се предвиждат сечи на гори (недопустима дейност в национален парк) с цел задоволяване на нуждите от дърва за огрев за местните хора, а функционалните зони с разрешено строителство се разширяват с цел обслужване на концесионера, като допускат в рамките на НП Пирин стопанска дейност. 5. И за капак на всичко - цялата тирада е в името на развитието на бизнеса на някой, когото никой в държавата официално не познава. Собственик на фирмата концесионер е офшорна фирма, официално притежавана от малоимотен кипърски гражданин.

3500

3

siunu

04.01 2018 в 11:17

Ще си позволя да препредам един коментар от друго място :Retranslator 03 Януари 2018, 18:54 От Alexander Marinov-Санчо, с точна фактология от Петър Димов: Споделяйте, за да прочетат хората. Това по телевизора няма да го кажат. Национални телевизии продължават да обясняват как еколози протестирали срещу втори лифт на Банско. Ами време е да се прекрати това изкривяване на фактите! 1. На протеста не присъстват само еколози! 2. Не се протестира срещу втора кабинка, защото няма проект за изграждане на втора кабинка! 3. Протестира се срещу разрешението на дейността "строителство, ремонт и реконструкция" на обща площ 48% от Национален парк Пирин, включително строителство на ски писти, водохващания за изкуствен сняг, влекове и нощно осветление, както и съпътстващи съоръжения. Това в момента е незаконно според ЗЗТ (чл. 21).