Проф. Витанов: Системата може да издържи до края на октомври

OFFNews 10 октомври 2020 в 09:40 3115 2

Здравната система може да издържи до края на октомври, ако заразените останат над 500 нови случая на коронавирус, каза математикът на НОЩ проф. Николай Витанов пред бТВ.

Той обясни, че при над 10 000 хоспитализирани ще има огромен натиск върху системата при намаляващ брой на специалистите. Ще има и повече интензивни отделения.

Професорът бе категоричен, че не е трябвало да се разхлабват толкова много мерките през юни. "Ще се разделим с коронавируса, като се появи ваксина или ефективно лекарство. Дотогава ще си пълзи бавно тази пандемия, здравната система не бива да се натоварва, за да може всеки да получи здравна помощ", каза още специалистът

Според него няма да има затваряне на училища до края на първия срок, "защото сме далеч от заразяването, което би довело до тази строга мярка". "Има общ принцип, когато 1% от системата излезе от строя, човек трябва да почне да се замисля. Системата от учители и ученици е - 700 000 ученици и около 70 000 учители. Когато 1 на 100 излезе едновременно, т.е. 7000 ученици средно са едновременно болни и 25 училища са едновременно затворени, тогава ръководството на МОН трябва да седне и да преразгледа ситуацията. Много сме далеч от тази работа", коментира проф. Витанов. 

Но напомни за условията през есента и зимата, както и на неспазването на мерките, което може да ни доближи до края на месеца до недобрия сценарий с 30 000 болни от COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

2

kokoten

10.10 2020 в 14:18

...колегите-путьовци вместо да вземат решения за затягане на мерките си мълчат като п*тки в нови ризи и чакат да падне тавана....не само,че няма затягане на мерките,ами и тези които съществуват не се изпълняват...вместо това ни плашат с разни боклуци които щели да протестират заради това,че ще им затворят заведенията...за кой ли път ще го кажа-ние не сме подготвени за контрол над кризата при повече от 300 заразени дневно.Реално,това което е разписано като протокол за поведение при тежко болен от корона-вирус,може да бъде изпълнено в не повече от десетина реанимации в страната(това са не повече от 150 легла)в останалите места всичко ще бъде в ръцете на Господ,затова е много по-добре да се опитаме да контролираме броя на болните,а не да лекуваме заболелите...ние не сме Германия или Франция(макар че,и тя се задъхва сега)при нас трагедията ще е много тежка и много хора ще загубят живота си...

20696

1

Новак

10.10 2020 в 10:58

Имаме медицински проблем - не е ли редно да се разисква от лекари, а не математици?