Какво се готви за Бъдни вечер?

OFFNews 10 декември 2024 в 06:01 1750 0

Бъдни вечер

Снимка БГНЕС/архив

Бъдни вечер

Бъдни вечер е един от най-обичаните християнски празници, когато семейството се събира около масата в очакване на Рождество Христово. Празничната трапеза е само с постни ястия, но богата. На масата задължително се поставя прясно изпечена питка с паричка - това е сред любимите - особено на децата, традиционни обичаи, защото на когото се падне парата, ще е здрав и късметлия през следващата година. 

Традиционните ястия на Бъдни вечер са боб, постни лозови или зелеви сарми с ориз, чушки, пълнени с боб, туршии, салати, тиквеник, сушени и пресни плодове, ошав.  

Все традиционни ястия, характерни за българската кухня, кулинарни съвети за които може да даде всяка домакиня у нас. Докато Новогодишната вечеря е въпрос преди всичко на личните предпочитания на семейството, традиционните ястия за Бъдни вечер не се променят с годините. Домашните рецепти за празничната вечеря се предават от поколение на поколение. В много домове са запазени коледните рецепти, които отрупват с вкусни ястия трапезата и на 25 декември, денят на Рождество. 

Традиционни ястия за Бъдни вечер 

  • Питка с паричка - Ритуалната питка, наричана Боговица или Божичник, се замесва със сода и заема централно място на масата. Може да се постави върху сварено жито, което е символ на плодородие и богатство;
  • Пълнени сухи чушки с боб - за трапезата на Бъдни вечер се използват сухи чушки, накиснати предварително в топла вода, за да омекнат;

  • Зелеви или лозови сарми с ориз;
  • Ошав - компотът от сушени плодове много домакини заменят със сушени ябълки, круши, кайсии, сливи и др. в купата с пресни плодове;

  • Печена тиква или тиквеник с мед - нещо сладко на масата на Бъдни вечер, за да е сладък животът на семейството през идната година;

  • Сол - на трапезата на Бъдни вечер задължително трябва да се сложи и сол. Където свърши солта, там влизат болестите и раздорите, вярвали старите българи. 

Сред традиционните ястия на масата за Бъдни вечер са и орехите - вярва се, че какъвто орех си избере човек, ядката ще покаже добра или лоша година го очаква. На трапезата се разпръскват и глави чесън - той гони злото от тялото и дома. 

Когато семейството приключи с вечерята, масата не се вдига, защото - според поверията, покойниците от семейството идват през нощта да се нахранят. След вечеря всички стават едновременно, а ако в стаята има камина или печка на дърва, тя не бива да се остави да угасне до сутринта. Традиционните ястия на Бъдни вечер запазват вкуса и качествата си през цялата нощ, твърдят старите хора. 

Празникът се нарича "Бъдни вечер", защото хората се молят за здраве, щастие, благоденствие и късмет в своето бъдеще. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ученичката на Норбеков Гузал: Как да се справим с депресията, лошите мисли и болестите (подкаст)