Бъдни вечер е един от най-обичаните християнски празници, когато семейството се събира около масата в очакване на Рождество Христово. Празничната трапеза е само с постни ястия, но богата. На масата задължително се поставя прясно изпечена питка с паричка - това е сред любимите - особено на децата, традиционни обичаи, защото на когото се падне парата, ще е здрав и късметлия през следващата година.
Традиционните ястия на Бъдни вечер са боб, постни лозови или зелеви сарми с ориз, чушки, пълнени с боб, туршии, салати, тиквеник, сушени и пресни плодове, ошав.
Все традиционни ястия, характерни за българската кухня, кулинарни съвети за които може да даде всяка домакиня у нас. Докато Новогодишната вечеря е въпрос преди всичко на личните предпочитания на семейството, традиционните ястия за Бъдни вечер не се променят с годините. Домашните рецепти за празничната вечеря се предават от поколение на поколение. В много домове са запазени коледните рецепти, които отрупват с вкусни ястия трапезата и на 25 декември, денят на Рождество.
Традиционни ястия за Бъдни вечер
- Питка с паричка - Ритуалната питка, наричана Боговица или Божичник, се замесва със сода и заема централно място на масата. Може да се постави върху сварено жито, което е символ на плодородие и богатство;
-
Пълнени сухи чушки с боб - за трапезата на Бъдни вечер се използват сухи чушки, накиснати предварително в топла вода, за да омекнат;
- Зелеви или лозови сарми с ориз;
-
Ошав - компотът от сушени плодове много домакини заменят със сушени ябълки, круши, кайсии, сливи и др. в купата с пресни плодове;
-
Печена тиква или тиквеник с мед - нещо сладко на масата на Бъдни вечер, за да е сладък животът на семейството през идната година;
-
Сол - на трапезата на Бъдни вечер задължително трябва да се сложи и сол. Където свърши солта, там влизат болестите и раздорите, вярвали старите българи.
Сред традиционните ястия на масата за Бъдни вечер са и орехите - вярва се, че какъвто орех си избере човек, ядката ще покаже добра или лоша година го очаква. На трапезата се разпръскват и глави чесън - той гони злото от тялото и дома.
Когато семейството приключи с вечерята, масата не се вдига, защото - според поверията, покойниците от семейството идват през нощта да се нахранят. След вечеря всички стават едновременно, а ако в стаята има камина или печка на дърва, тя не бива да се остави да угасне до сутринта. Традиционните ястия на Бъдни вечер запазват вкуса и качествата си през цялата нощ, твърдят старите хора.
Празникът се нарича "Бъдни вечер", защото хората се молят за здраве, щастие, благоденствие и късмет в своето бъдеще.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Криско: Нашето второ дете е със Синдром на Даун
Нападнаха Джейми Фокс, докато вечеря със семейството си. Той е с шевове
Кирил Петков: Действията на прокуратурата са заплаха и за ГЕРБ
Руски петролен танкер се разцепи в Черно море