Николай Марков: Смяната на ръководството на НСО може да е част от сделка

OFFNews 28 февруари 2014 в 08:01 6816 3

Смяната на ръководството на Националната служба за охрана (НСО) може да е част от сделка.

Това каза пред Нова телевизия бившият гард от службата полк. Николай Марков.

Той коментира оставката на ръководството на Службата. Вчера стана ясно, че още в сряда бриг. генерал Тодор Коджейков и заместникът му полк. Калин Иванов са подали оставките си.

Марков обясни, че, ако има задкулисна договорка, тя би проличала в назначаването на бившето ръководство на НСО на друга длъжност. „И може би тя ще бъде ключова длъжност за държавата, например в енергетиката в някой междураноден проект“, каза Марков.

По думите му тази сделка цели да обезоръжи президента, от който беше отнето и разузнаването. „По този начин Борисов губи своето влияние, но Коджейков безспорно е професионалист. Те не могат да изкарат по-голям професионалист от Коджейков“, коментира още бившият гард и обясни, че новото ръководство е вероятно да бъде с „лице като на главния секретар на МВР, като типаж“.

Липсата на остра реакция от страна на президента в тази хипотеза, говори само едно – че и той влиза в игрите на задкулисието. „Няма обяснение, ако той не е част от сделката, щом не реагира остро. Сега виждате, че при последната специална служба, която реално ще му бъде иззета, той не реагира. Това е ясен знак, че той е част от това задкулисие или влиза в споразумение зад тях“, каза Марков и обясни, че често „интересите на лявото и дясното се преплитат“, което позволява при „избухването на конфета“ да мине незабелязано.

Подаването на оставка по лични причини в последно време се превърна в тенденция, каза още Марков. Той даде пример с напускането на Цветлин Йовчев от поста началник на кабинета на президента. Предишното ръководство на НСО също напуснало без каквито и да било обяснения, пак по лични причини. „Странното е, че за такива хора трябва да има обяснение, което да звучи логично за хората, които плащат данъци. Имаме основание да говорим за задкулисие. Това, което се случва в НСО, е пример за най-лошото лице на това задкулисие“, обясни Марков.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!