Мъжът, спасил сърната в плик, пред OFFNews: Помислих, че е пинчер. После ми превъртяха бушоните

Николаос Цитиридис 07 юни 2018 в 22:02 16024 2

OFFNews разговаря с мъжа, който на 5 юни новородена сърна от гъбари, които се опитвали да я продадат завряна в найлонови пликове за пет лева. Юли Трифонов сподели, че първоначално помислил животното за малко куче, а като разбрал на какво е свидетел, му "превъртели бушоните" и скочил на бой.

Случката се разиграва преди два дни край столичната гара "Север". Юли е спрян от роми, които предлагат гъби.

"Бяха трима цигани, един млад и двама по-стари, както имаше и две жени. Помислиха си, че имам пари и започнаха да ми предлагат гъби, а аз обичам. Видях и животното в торбата, помислих го за пинчер и ги питах колко искат за кучето, а те ми казаха, че е сърна", разказа ни Юли.

Когато е чул това, той взел плика, оставил го настрани и скочил на бой на ромите. Все още има физически травми от схватката. 

"Едно нещо знам и това е, че животът не трябва да се пипа така", сподели Трифонов.

Бебето сърна Нели сега е в приюта на "Дивите животни", които разказаха първи шокиращата история на Юли. Той самият полага грижи за нея, като ѝ праща козе мляко.

За жалост обаче малката сърна Нели не може бъде върната в гората при майка си, тъй като тези животни бързо се опитомяват и след това трудно се приспособяват в дивото. Освен това тя няма да бъде приета от майка си, заради човешката миризма по нея. Бъдещето на Нели най-вероятно е в зоопарк или в развъдник, казаха за OFFNews от "Дивите животни".

От "Дивите животни" споделиха още, че този случай не е изолиран, а през последните години са получавали няколко подобни сигнала. В различни села в дворовете имало малки сърни, които се продавали.

В някои случаи хора виждат малкото диво животно самò в гората и решават, че е изоставено от майка си, а не е така.

Затова от "Дивите животни" призовават: "Видите ли малко на диво животно, не го вземайте!".

"Има тотално незнание по отношение на поведението на сърните. Те оставят малките си да лежат сами, докато се хранят наблизо в гората. Доста хора се подлъгват - намират самò малкото сърне и го мислят за изоставено, а взимайки го, те реално го отнемат от майката. Липсата на информираност обаче не е най-страшния проблем, обричащ много малки сърнета на гибел или живот в плен."

Асоциацията апелира, ако забележите малко сърне в двор или ви предложат за продажба, или знаете, че това се случва някъде и разполагате с конкретни факти, сигнализирайте Регионална дирекция по горите за съответния район. Горските имат право да конфискуват, да съставят актове и да налагат санкции за животни, които са ловни видове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6015

2

tkrastanov

08.06 2018 в 09:47

С това, че правят хранилки, съобразвят се с популацията и не отстрелват бременни или малки животни. Целогодишно носят храна, слагат лекарства и се грижат за животните. Това са легалните ловни дружинки. Бракониерите са другата страна на монетата, само стрелят безразборно и по всичко което мърда.

7910

1

Beny Hill

08.06 2018 в 08:57

Мангалите само бой ги оправя, но с какво ли ловецът, убиващ сърна за удоволствие, е по-добър от циганина, продаващ я за пет лева?! Ловът на диви животни си е чисто предумишлено убийство! Едно е да отглеждаш добитък за храна, а съвсем друго - да трепеш за кеф!