Математикът проф. Витанов: 25 юли е реалистична дата за групов имунитет

Дифузното разпространение на вируса е спряло

OFFNews Последна промяна на 24 април 2021 в 09:43 3359 0

При условие че ваксинацията върви както сега - по 20 000 на ден, датата 25 юли 2021 г. е съвсем реална за постигане на колективен имунитет у нас, заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" математикът от Института по механика на БАН Николай Витанов.

Според него дифузното разпространение на вируса в страната е спряло. Само в 4 от 28 области в България той все още "мъждука", но е на път да спре и там.

Базовото репродуктивно число вчера беше 0,77, днес е 0,82 - доста под 1, което означава, че заразата се свива, случаите намаляват и здравната система се облекчава, посочи математикът. Активните случаи са 55 000. Под 2000 случаи на ден се регистрират вече, като целта е да паднат под 500, за да излезем от турбулентния сценарий. Смъртността е висока, но намалява, като се очаква да падне под 100 на ден, каза още той.

Витанов увери, че с масова ваксинация ни чака спокоен летен сезон. Щитът нараства с 4% на ден със сегашния темп на ваксинация.

Ако хората започнат да се ваксинират масово, спокойно можем да говорим за изграждане на групов имунитет един месец по-рано. Има достатъчно лични лекари, които могат да поставят ваксини и при условие, че ваксините са тук и има желаещи, тогава вторият вариант, който е оптимистичен, може да стане реалистичен, коментира професорът. Според него обаче мерките трябва да се отпускат внимателно, за да не обърнем тенденцията в момента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X