Колко ще струва осветлението на София? Граждани и общината спорят за 88 млн. лв.

OFFNews 19 август 2020 в 19:35 3515 0

Осветлението на София предизвика спор между местната власт и граждани. Столичната община обяви обществена поръчка за него за почти 74 млн. лв. без ДДС.

Предвижда се сумата да е за поддръжка, ремонт и изграждане на осветление в града.

От "Спаси София" обаче заявиха, че поръчката е на цена пет пъти по-висока от досегашната и предвижда солидните 88 млн. лв. да бъдат дадени на частни фирми за осветление. И настояха за прекратяването й.

Малко по-късно Столичната община обяви, че сумата е за 4, а не за 2 г.

"Обществената поръчка за поддръжка, основен ремонт и изграждане на улично осветление на територията на София е за срок от 2 г. с възможност за удължаване при добра работа с още 2 г. Прогнозната стойност на поръчката за 2 г. е общо 36.8 млн. лв. за четирите обособени позиции“, съобщиха от общината.

Предвидените средства са разделени на две дейности - за поддръжка на съществуващото улично осветление и инвестиции за изграждане на ново улично осветление и основен ремонт.

"В сравнение с обществената поръчка, проведена преди 7 г., средствата за поддръжка са увеличени със 700 000 лв. за 2 г. на зона, което отразява увеличения брой обекти за поддръжка и увеличените разходи. Възможностите за инвестиции в изграждане на ново улично осветление са увеличени двойно. Целта на Столичната община е да увеличава средствата за изграждане на ново улично
осветление и основен ремонт, от което много райони на София имат нужда“, обясняват още хората на Йорданка Фандъкова.

От общината допълниха, че от данните се вижда по безспорен начин, че се спекулира с информацията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови