Институциите гузно мълчат защо пратихме само зам.-министър на поклонението на Мандела

Александра Маркарян 12 декември 2013 в 15:32 4504 10

Американският президент Барак Обама говори на възпоминателната церемония за Нелсън Мандела, 10 декември 2013 г.

Снимка Белият дом

Американският президент Барак Обама говори на възпоминателната церемония за Нелсън Мандела, 10 декември 2013 г.

Нито една българска институция не се нае да отговори на въпроса защо страната ни изпрати само зам.-министър на възпоминателните церемонии след кончината на Нелсън Мандела в ЮАР, където държавите бяха представлявани изключително на ниво президент и/или премиер.

Приблизително 100 световни лидери уважиха церемонията в Йоханесбург.

Сред тях бяха настоящият американски президент Барак Обама и първата дама Мишел Обама, предшествениците на Обама Джордж У. Буш, Бил Клинтън и Джими Картър; генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и предшественикът му Кофи Анан; британският премиер Дейвид Камерън, френският президент Франсоа Оланд и предшественикът му Никола Саркози; германският президент Йоахим Гаук, президентът на Зимбабве Роберт Мугабе, президентът на Куба Раул Кастро, австралийският премиер Тони Абът, президентът на Бразилия Дилма Русеф, премиерите на Канада Стивън Харпър и Испания Мариано Рахой, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Отсъствието на най-високопоставените лидери на Израел Бенямин Нетаняху и Шимон Перес бе коментирано в контекста на това, че палестинците винаги са виждали в лицето на Мандела свой другар в борбата им за свобода (Би Би Си).

Неясно и до днес остава дали неуважителното отсъствие на българските премиер и/или президент или поне на външния министър на церемонията и изпращането само на зам.-министър (Ангел Величков, МВнР) е демонстрация на определено отношение или плод на недопустима за дипломати небрежност. Въпросите на OFFNews получиха необичайни или никакви отговори от Министерския съвет, Президентството и Министерството на външните работи.

От пресслужбата на Министерския съвет заявиха на наш репортер, че това не било работа на МС, а на Външно министерство и на Президентството и за финал на разговора се усъмниха дали "мислите с главите си, преди да посегнете към слушалката".

Същия ден (10 декември) се свързахме и с Външно, където ни бяха препратили от пресслужбата на Министерския съвет. След телефонен разговор изпратихме писмено въпросите си, на които към края на днешния работен ден няма отговори.

От Президенството заявиха единствено, че зам.-министър Величков е бил изпратен след съгласуване с МВнР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!