Дете припадна на церемонията за 24 май пред Националната библиотека (обновена)

Деца и родители чакат почти час да поднесат цветя

OFFNews 24 май 2022 в 11:41 2698 0

церемония

Снимка OFFNews/Георги Ангелов

Церемонията пред Националната библиотека

Едно от децата, което се включи в сборния хор от софийските училище за изпяването на химна "Върви, народе възродени", е припаднало. 

Това обяви водещата на официалната церемония пред Националната библиотека по случай 24 май Силвия Лулчева.

По думите й детето е добре и е при своите родители. 

Най-масовото изпълнение на българския всеучилищен химн е по случай 130 години от написването на текста му от Стоян Михайловски, както и по повод 50-годишнината от поставянето на паметника на светите братя Кирил и Методий.

На церемонията присъстват кметът на София Йорданка Фандъкова, министър-председателят Кирил Петков, министърът на образованието Николай Денков, екологичният министър Борислав Сандов и представители на управляващите и на партиите. 

След като политиците си тръгнаха от тържеството, полицията вдигна лентите и гражданите тръгнаха от двете страни към паметника на светите братя, вместо да се движат в кръг. Двете опашки се блокират пред паметника, предаде репортер на OFFNews. 

След като церемонията приключи, останалите граждани чакат почти час, за да поднесат цветя.

Училища, организирали малки деца, родители и ученици се изкачват при поднасянето на цветята заради липсата на ограждения.
Вместо да има кръгово движение, както беше при поднасянето на венци от политици, огражденията са вдигнати. Забавянето е и заради това, че почти всички се снимат пред паметника.

Снимка: Георги Ангелов - опашки за поднасяне на цветя 

Преди церемонията се проведе шествие. Беше отслужен църковен водосвет и изпълнен гвардейски ритуал по поднасяне на венци

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!