Близки на починали родилки ще съдят "Шейново"

OFFNews 13 ноември 2011 в 15:06 6722 0

Протест срещу лекарските грешки в София.
Снимки: Александра Маркарян

Близки на починалите родилки Надежда Узунова и Деяна Георгиева ще съдят АГ болница "Шейново". Това заявиха пред OFFNEWS съпругът на Надежда Ивайло Иванов и майката на Деяна Людмила Велинова. Те почетоха паметта на жертвите на лекарски грешки заедно с още над 100 души по време на протест пред Народното събрание днес.

Хората запалиха свещи и оставиха цветя, в ръцете си някои от тях държаха снимки на свои починали близки. 35-годишната Надежда Узунова почина на 21 ноември при неправилна интубация и закъснели реакции на лекарите. Тези заключения бяха направени при аутопсията й. Ден по-късно почина и бебето.

"Ще предприема всички възможни действия - ще искам съд заради смъртта на съпругата си", каза Ивайло Иванов. Той категорично отрече казаното от председателя на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, който обяви, че 35-годишната жена е имала астма и аденом. "Не е боледувала. Нямаше астма. Беше здрава, по-здрава от мен", заяви Ивайло.

"Убиха нея и бебето. А сме най-обикновени хора - за обикновените хора трябва да има възмездие", каза той. Ивайло и Надежда имат момиченце - Габриела, на годинка и 10 месеца, за което той ще трябва да се грижи сам.

Людмила Велинова заяви пред репортер на OFFNEWS, че е преди 20 дни е внесла жалба в Софийската градска прокуратура заради смъртта на дъщеря си. 19-годишната Деяна роди на 12 септември здраво момченце Майкъл в АГ болница "Шейново". Изписана е на 16-ти с много висока температура и диария. В документите пише, че е изписана "клинично здрава". След прехвърляне по болници - Инфекциозна, "Пирогов", Александровска, връщане в Инфекциозна болница и отново в "Пирогов" и Александровска - 42 дни след раждането Деяна издъхва. Първо получава перитонит, след това бъбреците й спират да функционират и постепенно и останалите органи отказват.

"Ще се боря, няма да се спра пред никакъв натиск. Искам сурови наказания за виновните. Не пожелавам на никого - дори на тях, да изпитат моята болка въпреки всичко, което ми причиниха. Това беше едно младо дете, което искаше единствено да стане майка. Тя имаше толкова мечти, толкова желания, беше приета за студентка в Минно-геоложкия университет, така и не успя да се запознае с колегите си на първия учебен ден. Отнеха й шанса да прегърне детето си, да му се радва, отнеха ни шанса да бъдем щастливи", сподели Людмила.

В четвъртък директорът на АГ болница "Шейново" д-р Иван Костов подаде оставка.

"Оставката на г-н Костов е поредното му бягство от отговорност. Искам да бъдат отнети лекарските му права, защото в противен случай той само ще смени имената на болниците, ще продължи да работи другаде и смъртността - и на родилки, и на бебета, ще продължи", коментира Велинова. Майката иска и дисциплинарното уволнение на завеждащият родилното отделение в "Шейново" д-р Антонина Ковачева.

"Тя се изправи безцеремонно пред цялата държава и каза, че дъщеря ми е изписана клинично здрава", каза Людмила Велинова. Тя е категорична, че ако българският съд не отсъди в нейна полза, семейството ще стигне и до Страсбург. Сред събралите се на пл. "Народно събрание" за протеста имаше и друга майка на починала родилка, която разказа какво се е случило с детето й.  

"Това е дъщеря ми, която почина на 29 години след цезарово сечение. Казва се Юлия Борисова. Роди на 22 октомври миналата година и на 6 ноември почина. Остави момиченце на 15 дни - Аделина, и дъщеричка Виктория на 3 години и два месеца", разказва майката (на снимката).

"Роди, изписаха я с температура. След това у дома вдигна висока температура, започнаха неистови болки. Върнахме я в болницата и докторът каза, че това е нормално за такова раждане: "Не може за 3 дни да й мине" бяха думите му. Върнаха я обратно у дома. Пак вдигна температура и с намесата на завеждащия отделението я приеха в болницата - Втора градска, но не знаеха за какво я лекуват. То не беше бъбречна инфекция, белодробна инфекция - лекуваха я и никой не знаеше от какво. Като ги питаш какво става, ти отговарят: "Когато излязат изследванията, тогава ще разберете за какво е". И накрая така я излекуваха, че на 15-ия ден остави момиченце на 15 дни и дъщеричка на 3 години и 2 месеца". Дознанието по случая още не е приключило.

По време на протеста бяха прочетени и 9 предложения до здравния министър д-р Стефан Константинов и парламентарната комисия по здравеопазване, отправени от Facebook-групата "Нека спрем убиването на майки в България". Сред тях са създаване на регистър на медицинските инциденти и описване на лекарските грешки, както и на независима институция за разследването им; създаване на рейтинг на болниците, промяна в начина на избор на екип в болниците; създаване на гаранционен фонд за обезщетения на увредени пациенти в следствие на лекарски грешки; създаване на електронно здравно досие на пациента и на електронен регистър за мониторинг на на всяка бременност и раждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови