Български моряци в капана на Covid-19: ''Трябваше да сляза на 10 март, оставих бременната си в третия месец съпруга''

OFFNews 13 април 2020 в 11:41 2907 0

Коронавирусът постави в капан български моряци. Това се случва, след като са им забранени смените и в резултат на това тези, които са на корабите, остават блокирани там, а тези на сушата не могат да сменят колегите си.

В средата на миналия месец големите транспортни морски компании преминаха на авариен режим на работа и забраниха смените. Как се живее в такива условия разказа пред Нова тв Деян Иванов, помощник-капитан на танкерен кораб, в който сега има 29 души екипаж. 

"Трябваше да сляза на 10 март. Компанията отказа да направи тези смени, за да не поставя в риск нашето здраве и, разбира се, в тази ситуация, ако аз имах избор, бих отказал да сляза в Америка, понеже това означава 3 полета минимум. Съответно рискът за зараза, дори да пренеса този вирус, е много по-голям", разказа той.

Малко преди пълната забрана за смяна на екипажа на неговия кораб се качват 3-ма нови колеги, но единият развива симптоми на коронавирус. Тримата прекарват половин месец в каюта без прозорци и получават закуска, обяд и вечеря пред вратата, за да се избегне контакт. На 13-ия ден лекарите тестват моряците за COVID-19 и всички резултати се оказват отрицателни. Тревогата отминава временно - до следващо пристанище и поредните 14 дни очакване, разказа Деян. 

Междувременно корабът се е отдалечил и много скоро ще е извън обсега на хеликоптерите. Ако някой се разболее, много трудно до него може да стигне медицинска помощ. Лекарствата на кораба също са в ограничено количество, подчертава помощник-капитанът. Той добавя, че за 6 месеца е местил стрелките на часовника над 40 пъти, за да го настрои към различните часови зони, през които е преминал.

От другата страна на хоризонта го чака неговата съпруга. Морякът е заминал, когато тя е била бременна в 3-ия месец и планът му е бил да бъде до нея много преди раждането на тяхната рожба. 

Сега корабът пътува към Англия, а след това към Холандия. Не се знае дали дотогава ще падне забраната за смяна на екипажите.

Той не е единственият в капан. По информация на Международната асоциация на корабоплаването в световния океан над един милион моряци работят на търговски кораби. Всеки месец около 100 000 от тях стъпват на брега, а нови екипажи заемат местата им. По море се осъществява около 90% от световната търговия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!