Правителството одобри промените в Закона за МВР

OFFNews 17 февруари 2016 в 16:19 5065 4

Правителството одобри промените в Закона за Министерството на вътрешните работи и ще ги предложи за гласуване в парламента.

С новите текстове се правят структурни промени в МВР, с които пожарната от дирекция става агенция, като целта е постигане на децентрализация и по-ефективно управление. Под крилото на МВР ще има и още една нова агенция, която ще се занимава със социални дейности. Намалява се броят на заплатите, които полицаите ще взимат при пенсиониране. Вместо до 20 както е сега, те ще взимат до 12. Условието ще важи само за служителите, които са постъпили на работа при условията на променения закон. 

Дирекция „Специална куриерска служба” на МВР ще премине към Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ).

Създава се Държавно предприятие „Център за предоставяне на услуги” (ДП „ЦПУ”). В него ще бъдат изнесени нетипични за МВР функции - регистрацията на моторни превозни средства, проектиране, разработване, поддържане и развиване на програмни продукти, необходими за предоставяне на административни услуги от МВР, както и предпечатна подготовка и отпечатване на бланки, образци и документи за МВР.

Предлага се и намаляване на размера на платения годишен отпуск за държавните служители от 30 на 25 дни.

Друга част от предложените законодателни изменения е насочена към прецизиране на отделни разпоредби в част трета „Държавна служба” на Закона за МВР, включително създаване на условия за мобилност между структурите в сектора „Сигурност” след приемането на промените в законодателството от началото на тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови