Полицаи излизат на протест, служителите в затворите подкрепиха синдикатите в МВР

OFFNews 07 март 2016 в 12:39 5754 4

Полицаи излизат на протест, служителите в затворите подкрепиха синдикатите в МВР

Варненски полицаи излизат на протест заради готвените от кабинета промени в закона за МВР. Служителите на реда ще демонстрират своето недоволство от предложенията в петък, съобщи за Дарик Красимир Костов, зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

В местната структура на организацията членуват близо 400 души, като половината от тях се очаква да се включат в протеста. Към него освен полицаи ще се присъединят също пожарникари и служители във варненския затвор.

От федерацията отхвърлят около 30 % от текстове в законопроекта, сред които тези за орязване на социалните придобивки и създаването на агенция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Протестът ще започне в 18 ч. на 11 март, а сборният пункт е пред сградата на Община Варна.

Към недоволството на служителите в МВР се присъединиха и служителите в затворите. "Синдикатът на служителите в затворите в България" взеха решение да подкрепят становищата на синдикатите в МВР срещу измененията в закона.

"Противопоставяме се категорично на текстовете, предвиждащи възможност за нарушаване на социални и икономически права на служителите в сектор „Сигурност“, без предварителен анализ и оценка на въздействието от тяхното прилагане, с което се създава реална опасност за понасяне на преки и косвени щети не само от нашите членове, но и в качеството ни на граждани на Р. България", се казва в позицията на синдиката.

В нея се споделя мнението, че общественото доверие към институциите, гарантиращи правовия ред и вътрешна сигурност, е силно намалено и че държавата често задълбочава проблемите в сектора, отколкото да ги решава. 

В позицията се обявява, че служителите в затворите са готови на всички позволени от закона протестни действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови