Ексклузивно Бойко Борисов е опериран след травма при мач (допълнена)

40% от Витоша предвидени за ски, връщат плана за редакция и допълване

OFFNews Последна промяна на 17 февруари 2016 в 08:48 2739 2

Снимка БГНЕС

Новият план за управление на Витоша е върнат за редакция и доработване. Това заяви в ефира на bTV министърът на екологията Ивелина Василева.

В плана бяха предвидени на около 40 процента от територията на парка да се развиват дейности, свързани със ски спорта.

Василева обясни, че предложението не е обосновано и трябва в документа да се прецизират зоните за развитие на ски туризъм. „Законът позволява развитието на ски туризъм, но трябва да са ясни зоните и режимите”, допълни тя.

Според Василева в този план за управление няма конкретни идеи и планове за застрояване на Витоша, а касаят опазването на околната среда.

„Трябва да се съобразяваме изцяло с изискванията на ЮНЕСКО за Национален парк „Пирин”, допълни Василева. Там е забранено развитието на ски спорта с изключение на двете буферни зони.

„Там е позволено, но трябва да се минат процедурите за оценка на въздействието върху околната среда. На нито една друга територия не могат да се изграждат такива”, поясни екологичният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.02 2016 в 11:21

Мен ме е страх да се качвам на тези лифтове, трябва промяна на плана и нови кабинки

17.02 2016 в 11:19

Едва ли част от изискванията на Юнеско са да се возим на супер остарели лифтове, с опасност за живота, трябват нови- неоспорим факт