300 тира ще доставят тръбите за Перник

Ирина Евгениева 23 януари 2020 в 12:40 6503 2

В момента се организират около 300 тира, които да доставят в срок тръбите за Перник, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред журналисти в Министерския съвет.

Част от тях още не са произведени, но е говорено с производителя на ден да се произвеждат по 400 метра тръби, които ще се доставят от Испания, допълни Караниколов. 

Правителството упълномощи министрите на икономиката, на регионалното развитие и на екологията да поискат още днес от Столичния общински съвет разрешение вода от Белмекенската каскада да премине през язовир “Бели Искър“ и ВиК мрежата на София, и да се насочи към Перник.

Становището на Софийска вода, че може да придвижи до “Мало Бучино“ допълнително до 400 литра в секунда, също днес ще бъде внесено в Столична община.

"В момента имаме готово писмо, ще го изпратим на Столична община. Нашето искане е за 300 литра в секунда, за да може да бъде обезпечено водоподаването към Перник. Целта е да възстановим силите на яз. „Студена“, добави министърът на икономиката.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заяви, че Камарата на строителите в България е предложила помощ и подкрепа за изграждането на помпена станция и водопровод от село Мало Бучино до Перник.

Тя допълни, че ще има пълна мобилизация на всички фирми, които имат опит в изграждането на ВиК мрежа така, че максимално бързо водопроводът да бъде изпълнен.

Изпълнителният директор на Камарата на строителите Валентин Николов каза, че строителите се чувстват задължени да помогнат на гражданите на Перник.

„Готови сме с хора и техника да се включим във всички етапи на изграждането на това трасе така, че да не допуснем Перник да страда“, допълни той.

Столичният общински съвет ще се събере извънредно най-вероятно в понеделник. Дотогава общинските съветници ще имат възможност да се запознаят с получените от МС материали и да проведат извънредни заседания на ресорните комисии.

Председателят на СОС има право да свика заседание за следващия ден, само ако направи това до 12 часа днес, с по-късен час изискваният срок е над 24 часа.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  3910

  2

  Georgi Gracata

  24.01 2020 в 10:22

  Това е добра вест но какво ще правим с градската мрежа или пак ще пълним кацата без дъно?

  13510

  1

  Mayya

  23.01 2020 в 13:15

  Това с "недопускането Перник да страда" много милозливо звучи и човек се пита - аджеба, няма ли да им плащат на тия строители дето ще изграждат това-онова или всичко е на ползу роду.И какво ще й подкрепят на Аврамова, дето сега се сети да мобилизира подопечните си ВиК фирми. Или тя пък е от недосегаемите?
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II