На София Филм Фест днес и утре

Бистра Величкова 11 март 2013 в 13:49 1803 0

"Джулай" - режисьорският дебют на Кирил Станков

17-тия Международен София Филм Фест тече с пълна сила. По-долу представяме акценти върху няколко кино заглавия, които можете да гледате днес и утре. Фестивалът продължава до 24 март. Повече информация за програмата и филмите можете да получите от официалния сайт на фестивала.

11 март (понеделник)

„Вместо нея“ - 18.30 ч.. кино Люмиер

„Вместо нея“, на израелската режисьорка Рама Бурщайн, е специална премиерна прожекция. Героиня на филма е 18-годишната Шира, най-малката дъщеря в семейството. Предстои ù да се омъжи за многообещаващ младеж, но сестра ù Естер умира при раждане и Шира е предложена за съпруга на вдовеца, за да не замине той с единственото внуче надалеч.

„Imagine“ - 20.30, кино Люмиер

„Imagine” на Анджей Якимовски, представен от продуцента Майк Дауни е филм, който разказва за млад сляп мъж, който умее да си изгражда зрителна представа за околната среда, с помощта на звуци, миризми и въображението си, взема под крилото си незряща жена и излиза с нея из красивите, но опасни улици на Лисабон.

„Кон-Тики“ - 19.00 ч., Cinema City

Норвежкият изследовател Тур Хейердал прекосява Атлантическия океан с екипаж от петима души върху дървен сал през 1947 г., за да докаже, че още преди Колумб южноамериканците са могли да преплават разстоянието до островите в Полинезия и да се заселят там. След като успява да осигури финансиране на авантюрата със заеми и дарения, Хейердал и хората му се отправят на пътешествие, продължило 101 дни, в рамките на които изминават 8000 километра. Светът очаква края му със затаен дъх. Филмът е посветен на идеята, подготовката и самото пътешествие. Салът „Кон-Тики” е кръстен на старо име на бога на слънцето на инките – Виракоча. Хейердал успява дори да заснеме приключението и през 1951 г. филмът му печели „Оскар” в категорията за документално кино. Той написва и книга, която е преведена на 70 езика и е продадена в повече от 50 милиона копия по целия свят.

„Чистилище“ - 21.00 ч., Euro cinema

Турския филм „Чистилище”, чиято режисьорка Йешим Устаоглу е председател на журито, което ще избере победителите в Международния конкурс на СФФ 2013 г., разказва историята на Зехра и Олгун, които работят в кафенето на бензиностанция на слабо натоварена магистрала. Индустриалната зона, в която живеят, сега е западнало и безлично място, където Зехра преживява първата си любов, а Олгун затъва в собствената си депресия.

„Цветът на хамелеона” - 16.00 ч., Дом на киното

„Цветът на хамелеона” на режисьора Емил Христов e носител на 4 награди от фестивала „Златна роза” ‘12, между които и приза за най-добър филм. Екранизацията по романа на Владислав Тодоров „Цинкограф” успя да завладее не една фестивална публика от световната си премиера в Торонто през септември и успешния си път през Солун, Стокхолм, Вашингтон и Гоа. „Цветът на хамелеона” е сред първите седем селекетирани за участие във фестивала „New Directors/New Films“ на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк и „Линкълн Сентър”, който ще се проведе между 20 и 31 март 2013 г., и е първото българско заглавие в тази програма от 35 години насам.

„Джулай” - 18.30 ч., Дом на киното

Режисьорският дебют на Кирил Станков „Джулай” е второто българско предложение в конкурсната програма на София Филм Фест 2013. Филмът е носител на Наградата на Съюза на българските филмови дейци (СБФД) от „Златна роза” ‘12. Историята, отчасти базирана на реални хора и събития, разказва за три самотни жени, които бягат от пошлостта на ежедневието в забравено село на черноморското крайбрежие. Джу и завърналата се от чужбина Дана си спомнят за знаменитото минало, което ги отвежда към морето и срещата с познатата на Лили – Джу. Купонът, романтиката и хуморът продължават само няколко дни, защото престъпността, насилието и корупцията ги настигат дори в това отдалечено, пусто място… В главните роли са Параскева Джукелова, Касиел Ноа Ашер и Яна Титова. Сред останалите актьори са Ованес Торосян, Филип Аврамов, Ицхак Финци, Стефан Щерев. Филмът е заснет от оператора Рали Ралчев, а продуценти са Галина Тонева и Кирил Кирилов от „Гала филм”.

12 март (вторник)

„Ленард Коен: Bird on a Wire“ - 18.30 ч., кино Люмиер

През 1972 г. мрачният фолк философ Ленард Коен потегля на европейско турне, което стартира в Дъблин и завършва в Йерусалим. В групата му са Дженифър Уорнс, Рон Корнелиъс и Боб Джонстън. С бюджет само от 35 хиляди британски лири Тони Палмър го следва от град на град с екипа си от четирима души.

Ленард Коен: Bird on a Wire съдържа 17 от най-великите песни на Коен, изпълнени по времето, когато певецът и музикант е във върхова форма, и разкрива безпорядъка и трудностите при всяко турне. И въпреки несъвършенствата на тогавашната аудио- и звукозаписна технология, Тони Палмър твърди, че е запазен духът на времето.

„Ноктюрно“ (световна премиера) - 20.30 ч., кино Люмиер

100-годишнината от рождението на Бенджамин Бритън ще бъде отбелязана през ноември 2013 г. Новият документален филм на носителя на много престижни награди Тони Палмър е посветен именно на нея. Мнозина смятат Бритън за най-великия британски композитор от Хенри Пърсел насам, а Тони Палмър му е посветили четири игрални и документални филма. Новата му забележителна творба е посветена на неспокойствието на композитора, породено от световните катаклизми. Най-кървавото столетие в човешката история – 20-и век, потриса дълбоко душата на Бритън не само защото той е убеден пацифист. Той си задава въпроси за ролята на твореца в един объркан свят, за отговорността му пред обществото, за това какво е в състояние да запали творческата искра и какво е практическото предназначение на произведенията на изкуството, ако въобще имат такова. Извечната тема за жестокостта на човека към себеподобните е занимавала постоянно съзнанието на Бритън. Тя е и в основата на този филм.

„Чест“ - 16.15 ч., Дом на киното

„Чест“ е трилър, чието действие се развива в Лондон. Младата британка от азиатски произход Мона (Айша Харт) напуска дома си, след като семейството й научава за плановете й да избяга с приятеля си. Отчаяни от постъпката, която ги дискредитира, и в желанието си да опазят семейната чест неопетнена, майката на Мона и по-големият й брат наемат „ловец на глави” (Пади Консидайн) да я открие и залови.

„Практичен пътеводител на Белград със сълзи и песни“ - 19.00 ч., Euro Cinema

Френска певица, младият шофьор Стефан, американски дипломат, доминантната Мелита, немски бизнесмен, камериерката Ягода, хърватският полицай Мате и полицайката Джурджа – всички те се опитват по свой си начин да открият половинката си в днешен Белград. След години на изолация градът се отваря към света. Героите не се обезсърчават от шегите на любовта и след всяка раздяла се влюбват отново. А междувременно откриват и собствените си корени.

Practical Guide to Belgrade with Singing and Crying е колекция от мини романтични комедии. Заснета на фона на модерна и проевропейска Сърбия, тя използва интелигентен хумор, проницателност и безпощадна ирония, за да покаже любовта, така както се случва в четири истории в днешен Белград. Авторите на филма отбелязват с намигване: „Въпреки че за приемането ни в Европейския съюз все още имаме да покриваме най-различни условия, поне докато правят любов с чужденците, жителите на Белград се приближават с една стъпка към Европа”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови