София Филм Фест - от 7 до 17 март

Бистра Величкова 27 февруари 2013 в 14:56 3368 0

17-тия София Филм Фест - от 7 до 17 март
17-тия София Филм Фест - от 7 до 17 март

17-ият София Филм Фест ще се открие на 7 март в зала 1 на НДК, със световната премиера на българския документален филм „Витоша” на Любомир Младенов. Официалното закриване на фестивала ще бъде на 17 март, пак в зала 1 на НДК с филма „Любов” на Михаел Ханеке, носител на Оскар за чуждоезичен филм и други награди.

Ще има предварителни прожекции от 1 до 6 март в Дома на киното и допълнителна програма от 18 март до 24 март в София, Бургас и Пловдив. Фестивалните прожекции в София ще продължат до 7 април в Дома на киното.

Сред специалните събития на София Филм Фест 2013 са Норвежката гала с прожекцията на филма „Кон-Тики” на Йоаким Ронинг и Еспен Сандберг, посветен на изследователя Тур Хейердал и премиерата на нямата черно-бяла тореадорска приказка „Снежанка” на испанеца Пабло Бергер.

В рубриката „Големите награди” ще бъдат представени филми спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Избраниците през 2013 г. са „Любов”, „Цезар трябва да умре”, „Пиета” („Златен лъв” - Венеция ’12) на Ким Ки-Дук, „В къщата” („Златна раковина” – Сан Себастиан ’12) на Франсоа Озон, който ще бъде представен от изпълнителя на главната роля Ернст Юмхауер и „Наръчник на оптимиста” (Наградата на публиката – Торонто ’12, „Златен глобус” за най-добра актриса, БАФТА за сценарий, 8 номинации за „Оскар”) на Девид О. Ръсел.

В програмата „Фокус Израел” на София Филм Фест 2013 са включени осем заглавия. Военната драма „Буфор”, документалната анимация „Валс с Башир”, историческия епос „Долината на смелите”, драмата „Мениджър човешки ресурси”, комедията „Според размера”, младежката история „Ще бягаш ли с мен?”, вълнуващата семейна драма „Вместо нея” и селектираният в конкурсната програма „Шаркия” ще представят на фестивалната публика различни аспекти от съвременното израелско кино. Програмата „Оптимистите – 70 години от спасяването на българските евреи” обединява други 10 игрални и документални заглавия, свързани с Холокоста и спасяването на българските евреи. Сред тях са два филма на Джаки Комфорти, който очакваме като специален гост на събитието – „Оптимистите“ и премиерния за България „Балкански джаз“, както и програма от класически български филми по темата от „Звезди“ насам.

В програмата „Киното днес – големите майстори” зрителите отново ще могат да видят последните филми на едни от утвърдените режисьори на съвременното кино. Сред 20-те заглавия са „Барбара” на Kристиан Пецолд; „В бялата пустош” с Рупърт Гринт; „Вик и Фло видяха мечка” на Дени Коте; „Епизод от живота на събирача на желязо” на Данис Танович (с две Сребърни Мечки от Берлинале 2013); новият филм на Дейвид Кроненбърг – „Космополис”, „Най-доброто решение”, който ще бъде представен от актьора Христо Живков, „Трябва ти единствено любов” на Сузане Биер, „Царството на пълнолунието” на Уес Андерсън и др.

В програмата „Киното утре – големите надежди” са включени филми на някои от обещаващите имена в съвременното кино през последната година, сред които „Хичкок” на Саша Джервази (игрален дебют с номинации за „Оскар”, „Златен глобус” и БАФТА), „Измислената история на Греъм Чапман от „Монти Пайтън” – анимация с гласовете на легендите от „Монти Пайтън”, испанският „Мъртвецът и щастието” (носител на „Сребърна раковина” и наградата на ФИПРЕССИ от Сан Себастиан ‘12), „Твърдоглавецът” (белгийското предложение за „Оскар” ‘12 за чуждоезичен филм), латвийската комедия „Kolka Cool” (с награда на ФИПРЕССИ от фестивала в Котбус ’12) и английската хорър комедия „Хищници” на Джон Райт.

Българското игрално кино ще представи филмите, завършени след март 2012. Сред заглавията, освен двата филма от конкурсната програма – „Джулай” и „Цветът на хемелеона”, за първи път пред фестивалната публика ще бъде представен „Отчуждение”. Предстоят и много български документални премиери. Сред тях са „Оркестърът на София” на Росен Елезов, „Който тръгнал е сам” на Ралица Димитрова, „Какво стана с нас” на Атанас Киряков, „Духът на Севт III” на Васил Ганев, „Паметника и неговия брат” на Тамара Пещерска, „Цветанка” на Юлиян Табаков (българският претендент в Документалния конкурс), „Лорд Бънди от София“ на Иван Трайков, „В търсене на прабитие” на Николай Иванов и „Накаран да замлъкне: Георги Марков и убийството с чадър”, който ще бъде представен от режисьора Клаус Дексел.

Преди официалното откриване на София Филм Фест в Дома на киното ще текат ретроспективни прожекции от 12 филма на братя Тавиани. От 1 до 7 април пак там, при вход свободен, ще се прожектират филмите от „Фокус Израел” и заглавията обединени в програмата „Оптимистите - 70 години от спасяването на българските евреи”. В нея са включени „Звезди” (1959, реж. Конрад Волф), „Пет жени на фона на морето” (1987, реж. Владислав Икономов), „Суламит” (1997, реж. Христо Христов), „След края на света” (1998, реж. Иван Ничев) и др.

Официален трейлът на документалния филм "Витоша"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови