Зелени пътеки до НДК за откриването на София Филм Фест

Бистра Величкова 07 март 2013 в 14:43 1740 0

Филма
Филма "Витоша" открива 17-тия София Филм Фест

Зелени пътеки ще водят до Националния Дворец на Културата (НДК) днес, по повод откриването на 17-тия Международен София Филм Фест. Фестивалът ще започне тържествено в 19.30 ч. с премиерната прожекция на българския документален филм „Витоша“ на режисьора Любомир Младенов. На откриването на фестивала ще бъде връчена и Наградата на София на Столичната община за актьорът Ицхак Финци. 

В централната част на НДК зрителите ще бъдат посрещнати от силует на софийската планина, украсен от детски рисунки. Освен това ще бъде представена изложба от 20-те снимки-победители от конкурса „Витоша“ обявен на 20 февруари в две категории - „Аз и Витоша” и „Ние и Витоша”.

Народният парк Витоша е в опасна близост до непрекъснатото разширяване на столицата и това е причина статутът му на защитена зона да бъде застрашен от тайни споразумения между олигарси и управляващи политици.

Филмът е важен, защото смисълът, на който се е посветил, е именно искрата на чистата любов към природата, която разпалва пожарът „Орлов мост” и цялото движение на млади хора към промяна в обществото ни.

Самият Любомир Младенов признава, че за него „Витоша е остров, разположен в столица. Много малко хора си дават сметка какъв лукс е това. Не става дума само за красивия пейзаж или че можеш да караш ски съвсем наблизо. Въпросът е, че в тоя криво застроен, мръсен и с малки изключения не особено уютен, макар и любим наш роден град София, има едно място, което остава празно. Не в смисъл на пусто, а на не-претоварено с въжделенията и безчинствата на хората. Витоша си стои там, надвесена над нас, каквато си е била винаги. Такава трябва и да остане.”

Непосредствено преди началото на прожекцията Детския хор на Държавно музикално училище „Любомир Пипков” с ръководител Тамара Маврова ще поздрави зрителите с две емблематични български песни, познати на всички поколения – „Високи сини планини” и „Хубава си моя горо”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!