Документалният филм „Цветанка“ с премиера на 8 март

Владимир Йончев 06 март 2013 в 16:41 3164 0

"Цветанка". Снимки: София Филм Фест

Премиерата на българския документален филм „Цветанка“ от Юлиян Табаков ще бъде на 8 март от 18.30 ч., в кино Люмиер в София. На същия ден е и рожденият ден на героинята. Прожекцията ще се проведе в рамките на 17-тия Международен София Филм Фест. 

„Цветанка“ е поетичен филм за историята на България от XX век, разказана през погледа и невероятния житейски път на д-р Цветанка Гошева.

Родена в заможно семейство, като дете Цветанка мечтае да стане актриса, но историята на България през XX век радикално променя съдбата й. XX век е уникален за България с резките преходи между три епохи – монархия, комунизъм и демокрация. Епохите се сменят, а заедно с тях се променят страната и хората, които живеят в нея.

“Цветанка“ е историята на моята баба – свидетел на тези три епохи. Нейният живот е показателен за живота на съвременниците, обществото и страната ни”, споделя Юлиян Табаков, режисьор на филма.

Филмът „Цветанка“ е получил много международни награди - от МоМА Ню Йорк и фестивалите в Лайпциг, Копенхаген, Триест и Загреб.

След 8 март в кино Люмиер, следващата прожекция на филма ще бъде на 14 март от 20.00 ч. в „Червената къща“.

Документалният филм „Цветанка“ ще бъде представен и като изложба от фотографии и сценография от 14 март до 21 април в Софийска градска художествена галерия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови