МЗХ даде за жълти стотинки стотици декари земя на "спрения" "Южен поток"

Александра Маркарян 30 юли 2014 в 15:58 10133 14

Министерството на земеделието и храните е продало стотици декари земя във варненския квартал "Аспарухово" на "Южен поток" АД.

Консорциумът по уж спрения, според публично изявление на премиера в оставка Пламен Орешарски, проект е получил 358.551 декара земя. Сделката е от 22 юли. Само един ден по-късно Орешарски подаде оставка.

Това става ясно от справка в Имотния регистър.

Според информация на "Биволъ" цената на сделката е  10 780 270 лв.

Това прави по 30 000 лв. на декар или 30 лв. за квадратен метър. Цената изглежда приемлива за вътрешността на страната и ако към нея няма специален интерес, но за брега и за проект като Южен поток е абсурдно ниска. Справка в сайтовете показва, че поземлени имоти във варненско се продават на цени между 40 и 145 лева за квадратен метър.

По данни на Биволъ ПИБ е платила 207 лева за квадратен метър (207 000 лева за декар) за терени в същия район, през които ще минава сервитут на Южен поток.

Определената цена от МЗХ е 7 пъти по-ниска.

"Южен поток" е собственост на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) и руската "Газпром", които имат по 50% от общо 15 588 000-те акции, по данни на "Дакси".

В Съвета на директорите му влизат Леонид Семеонович Чугунов, Елкин Игор Анатолиевич, Владимир Стефанов Инков, Стефан Бойчев Радев, Жаклен Йосиф Коен. Представителите на дружеството са Владимир Инков от българска страна и Елкин Игор Анатолиевич от руска.

OFFNews изпрати запитване до земеделското министерство за скандалната сделка, от което все още нямаме отговор.

Освен новопридобитите стотици декари земя във Варна консорциумът по "спрения" проект притежава стотици декари в България. Те се намират в Лом, Горна Оряховица, Видин, Белоградчик, Провадия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!