7670 висши чиновници под прицела на новото антикорупционно звено

Юлиан Христов 03 април 2015 в 10:27 2832 4

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Представянето на антикорупционната стратегия от вицепремиера Меглена Кунева и правосъдния министър Христо Иванов в гранитната зала на Министерския съвет

7670 висши чиновници под прицела на антикорупционната прокуратура на вицепремиера Меглена Кунева и правосъдния министър Христо Иванов.

Това е "целевата група" към която ще се фокусира новият антикорупционен орган, който трябва да заработи от 2016 г. и чието създаване се предвижда в антикорупционната стратегия, представена днес в Министерския съвет от Кунева и Иванов.

Един от основните акценти е засилване на правомощията на комисията за отнемане на имущество, която да може да конфискува имущество без да има наказателно преследване.

Все още не е ясно дали новият орган ще бъде представен като комисия или агенция. Според вицепремиера Кунева е добре да бъде създадена агенция, но имало и мнение в посока звеното да работи като колективен орган. 

Законът за звеното трябва да бъде изготвен до края на месеца.

Новата структура ще обедини под една шапка спорните БОРКОР и Комисията за конфликт на интереси (прочула се с тефтерчетата на Филип Златанов), които към момента не са отчели успехи в борбата с корупцията при недобросъвестни висши чиновници. Към тази структура ще влязат и звена от Сметната палата.

Звеното ще има мандатност, която обаче още не е уточнена. Контролът на работата му ще се следи както от граждански съвет, така и от външни фирми, които ще правят оценка за ефективността. Служителите в звеното пък ще бъдат подложени на постоянни проверки.

Отделно от това от 6 април ще заработи специализирано звено към прокуратурата, което ще се занимава именно с антикорупционните практики по високите етажи на властта. Меглена Кунева добави, че това звено ще се помещава в ДАНС, като няма да има достъп до тяхната информация.

За това вече е подписано споразумение между МВР, ДАНС и прокуратурата. В звеното ще работят около 50 души и то ще бъде на подчинение на главния прокурор. В ГДБОП в същото време ще продължи да работи звено, което също има отношение по противодействие на корупция, но те ще работят и по по-ниски етажи за разлика от това специализирано звено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!