Татяна Дончева: Интереси, включително на Цветан Василев, убиха хората в Горни Лом

Нели Чолашка 03 октомври 2014 в 14:27 15396 11

Татяна Дончева

Г-жо Дончева как ще коментирате трагедията в Горни Лом, при която загинаха 15 души във взривен завод за обезвреждане на боеприпаси?

В ден на национален траур като днешния, изказвайки съболезнования на близките на жертвите, ми се ще да направим нещо, за да разредим дните на национален траур оттук нататък. 

Затова искам да направя национално достояние някои факти, които ми се струват важни и от такова естество, че ако ги съобразим в работата си занапред, ще разредим дните на национален траур.

Утилизацията на боеприпасите стана актуална през 2003-2004 г. Тогавашното правителство (кабинетът "Саксобургготски") и тогавашното министерство на отбраната изработиха Национална програма за утилизация.

При изработването й бяха ангажирани специалистите на БАН, беше им хрумнало дори, че барутът, като отпадъчен продукт, трябва да се използва за наторяване на почвата. Бяха привлечени най-сериозните световни фирми, между които японската "Мицуи" и германската "Райнметал". Тази програма предвиждаше сертифициране на предприятията, които да се занимават с това, максимално обучени хора да извършват тази дейност, тя да се извършва в предприятия с най-висока степен на технически капацитет.

По някакви причини, които от дистанцията на времето, изглеждат изключително несъстоятелни, тази национална програма не беше приета от парламента. 

По време на управлението на Тройната коалиция - някъде 2007 г., съветниците на тогавашния икономически министър Румен Овчаров приеха да се направи консорциум с "Райнметал", в който щяха да бъдат ангажирани около 30 млн. лв. държавни пари, за да се изгради наистина система, която да позволи България да стане център на утилизация на Балканите, без от това системно да загиват хора.

Интересите на една част от големите играчи, между които и Цветан Василев, надделяха и това се провали.Те усвоиха тези пари, а дейността по утилизацията беше раздадена на частни фирми, между който няма нито един оръжейник.

Цветан Василев има фирма за утилизация?

Той имаше завод "Еловица", когато надделя в битката за въпросните пари отделени за утилизация. "Еловица" сега е собственост на едни испанци и държавните органи сега спешно трябва да проверят какво е положението. 

В момента Василев е собственик на "Дунарит", а имаше апетити и към ВЗМ-Сопот.

А какво знаете за собственика на взривения завод в Горни Лом?

Чета биографията на великия майстор масон Валери Митков, който е станал научен работник и професор 2006 г. вероятно по добре известната ни система за присвояване на научни звания - добре известна в годините на прехода. Не зная защо бившият зам.-министър на отбраната на ГЕРБ Валентин Радев му прави такава реклама като специалист. Аз също си направих препитване сред всички оръжейници и не намерих такива референции там.

Обстоятелството, че дейността е извършена в един бордей, който не отговаря на никакви изисквания за безопасност, защото това са складове с малка площ, с ниска височина, това е място, където от години се правят тротилови шашки, че работниците са работили с чукове, за да разфасоват гръцките противопехотни мини, някак не кореспондира с прекрасното СV на оръжейник на Валери Митков.

Най-опитните отказват да извършват утилизация на гръцки пехотни мини, а пълни дилетанти, хора с елементарна квалификация, са се нагърбили да го правят. Валери Митков казва, че те са квалифицирани. Да, но квалифицирани от него. Жалко е за сина му, съболезнования и на него, но това не отменя проблема.

Гръцките противопехотни мини се оказват много труден продукт за утилизация, защото имали втори детонатор. Нашите специалисти са свикнали с руските мини, които са съществено различни. Не бива да се жертват толкова много хора заради прекомерна алчност.

Това проблем само във взривения завод "Миджур" ли е или е системна грешка?

Утилизацията в България се прави на практика в бордеи - в бивши военни складове, които са малки по обем за тази дейност. Затова взривяването на хора стана проблем.

Същевременно купените от Министерството на отбраната боеприпаси от големите ни оръжейни търговци продължават да стоят вече години в складовете но МО и за тях министерството дава пари.

Преди време, докато бях в Народното събрание, проявихме интерес защо тези боеприпаси не ги пази военна полиция. И получихме отговор, че военна полиция не била компетентна, но разни дядковци и чичковци със зелени чорапи, пенсионирани военни, които дори не знаят какво пазят, някой е намерил за по-компетентни.

Факт е, че ВМЗ и "Арсенал", които единствено разполагат с технически и сграден капацитет, с най-квалифицираната работна ръка да извършат тази дейност, отказват да я извършват, разбирайки огромния риск от това.

Но утилизация се извършва в момента на много места в бордейски условия

Имаше през последните години взривове и близо до Сливен, и близо до София. Те защо се случиха?

Взривовете на Петолъчката и в Казичене са абсолютно еднотипни като този в Горни Лом. 

Разрешителните, които се издават от една Междуведомствена комисия, поставят неотменимо въпроса спешно да се извърши преглед на всички фирми, на които са издадени сертификати за такава дейност. Тя да се спре, за да може наистина да се прехвърли върху производствени звена, които могат да я извършват със серитифициране, след като отговарят на елементарни технически изисквания.

Трябва да се върнем към онези планове, които някъде събират прах по рафтовете, за да видим какво тези в предишните управления са видели като проблем и като решение. Няма нужда да откриваме топлата вода, нито просто да съчувстваме на жертвите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки