Борисов пред Reuters: Ако стана премиер, ще строя „Южен поток“ по правилата на ЕС

OFFNews 18 юни 2014 в 22:19 6301 14

Бойко Борисов

Ако стана отново премиер, ще анулирам търга, спечелен от „Стройтрансгаз“, за построяване на българския участък от „Южен поток“. Това заяви пред Reuters Бойко Борисов.

Борисов подчерта, че би изключил от търга за изпълнението на проекта всяка страна, която е обект на санкции от САЩ и ЕС. В списъка със санкционирани от Запада заради кризата в Украйна е собственикът на „Стройтрансгаз“ Генадий Тимченко.

България трябва да продължи работата по подкрепяния от Русия проект за газопровод „Южен поток“, само ако са спазени всички нормативни актове на ЕС, посочи Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че ако стане премиер, ще продължи строежа на „Южен поток“, като ще се вслушва в Брюксел много по-внимателно в сравнение със сегашното правителство.

"Принципът е ясен: заедно с Еврокомисията и в съответствия с нормите на ЕС - строим. Не бъдат ли изпълнени тези правила - не строим", категоричен е Бойко Борисов.

Ако на руския президент Владимир Путин му кажеш добре аргументирано „не“, нямаш проблем, каза още Борисов.

По думите му ангажиментът на България към ЕС не означава, че трябва да скъсаме връзките си с Русия.

Енергийната зависимост на България от Русия може да бъде намалена, ако консорциум, включващ френската компания "Тотал", австрийската ОМВ и испанската "Репсол", успее да извлече газ от българските води в Черно море, допълни Борисов.

Според него компаниите могат да започнат да добиват газ още през 2016 или 2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!