Quantcast

Орешарски: Спрял съм "Южен поток", договор за проекта има

Нели Чолашка Последна промяна на 13 юни 2014 в 11:15 3623 13

Пламен Орешарски

Разпоредил съм да се спрат всички действия по "Южен поток" на българските участници в консорциума ("Стройтрансгаз") на база уведомителното писмо от Европейската комисия. Не мога да разпоредя същото на руската страна.

Това обяви премиерът Пламен Орешарски на изслушване в парламента за последните действие на българското правителство по проекта "Южен поток", с което опроверга вчерашното изказване на Михаил Миков, че проектът не е спрян, а просто Орешарски не е бил разбран правилно и потвърди казаното от Реформаторите, че договор за "Южен поток",е подписан дни след евроизборите.

В консорциума "Стройтрансгаз", който ще строи българската отсечка на газопровода "Южен поток", влизат руската компания "Стройтрансгаз" и българския консорциум "Газпроект юг".

Руската компания е с мажоритарен собственик STG Holdings, в която основни акционери са Volga Group на Генадий Тимченко (63%) и "Газпромбанк" (20%). Тимченко беше включен в списъка на САЩ със санкции заради кризата в Украйна. В българския консорциум влизат "Промишлено строителство холдинг", "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой".

Орешарски напомни за уведомителното писмо от Европейската комисия, в което се изразяват опасения за процедурите по избор на изпълнител на проекта и се иска спиране на всички действия по проекта. Това е начален етап на санкционна процедура, уточни Орешарски.

На въпрос има ли решение на Министерския съвет или спирането на проекта е еднолично решение на премиера, той отговори, че Министерския съвет не е страна по договора, а БЕХ е страна и негов принципал е министърът на икономиката Драгомир Стойнев и той е разпоредил с писмо спиране на проекта.

Ивайло Московски от ГЕРБ настоя за конкретен отговор има ли подписан договор и какви са евентуалните санкциите по него.

"Договор има и той е между търговски участници и не мога да издам нищо без съгласието на двете страни. Има допълнителни процедури по този договор, но те са спрени", отговори премиерът.

БСП, които обявиха преди дни, че са изненадани от решението на Орешарски за спиране на проекта, също зададоха въпроси на Орешарски.

Въпросите от името на левицата зададе Янаки Стоилов, който попита защо изявлението за замразяването на проекта е направено след среща с американски представители, които не са страна по договора (Орешарски обяви спирането на проекта след среща с американския сенатор Джон Маккейн).

Орешарски отговори, че не е имал друга среща преди това, на която да го обяви и освен това на въпросната среща е била обсъждана енергийната сигурност на континента.

Цецка Цачева зададе няколко въпроса за проекта "Южен поток" и накрая попита Пламен Орешарски кога ще подаде оставка. На последния въпрос Орешарски отговори, че е извън днешната тема. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.06 2014 в 16:45

Лъжец!

13.06 2014 в 16:44

До този момент ,/включвам и периода от 1944г./бкп/бсп не е имала поне едно успешно правителство.Преди ни натресоха 30 годишния строеж на корупционната сделка "Белене",сега искат да ни натресат другата корупционна сделка -Южен поток.А хитрата руска хрътка пУтин пак си е опекъл работата.Руските фирми /като газпром например/,които са близки до неговата власт са "частни" и договорът е "спрян",но строежът продължава...Е,спокойно и ние ще се вредим да плащаме тази сметка,по-късно обаче"когато му дойде времето"...

13.06 2014 в 15:17

Докато не влизат за поне 20 годинки и има конфискация на имущество, сульо и пульо ще подписват всичко. Алк цацата спиш.

13.06 2014 в 14:34

Яворе, да пребием принципала с камъни е чудесна идея!

13.06 2014 в 13:39

Добре де, аз само едно нещо не мога да разбера. Сумите по договора ги плащаме аз и останалите седем милиона балъци, а в същото време нямаме право да знаем условията на договора, по който плащаме. А на какво имаме право, за да си защитим интереса? Да напуснем държавата? Да пребием принципала с камъни?

13.06 2014 в 12:59

Нищо не ми стана ясно. Ясно ми е само, че някои по-предприемчиви ще лапкат, а ние ще платим сметката.

13.06 2014 в 12:59

БЕХ е 100% държавна собственост, значи кредита за южен поток и неустойките по него ще ги плащам аз с моите данъци както и останалите 7 милиона българи.

... плащащите данъци работещи/произвеждащи нещо! българи са няма и 2 милиона...

13.06 2014 в 12:07

"ТАРИКАТИ" ли беше най-точната дума?
Действия, извършвани от търговски субекти на територията на ЕС в противоречие със законите на съюза и най-вече от такива субекти, които не принадлежат към ЕС, са незаконно и наказуемо деяние - има обявена процедура по санкции!
Преди 70 години в България навлязоха "братушките - освободители" - последствията са, че сме все още последни в Европа! Сега новата икономическа инвазия щяла да открие около 5000 работни места?! На другия край на тръбата обаче е оня с кранчето който ще диктува условия каквито си поиска - за още 30 години напред?

13.06 2014 в 12:00

"Договор има и той е между търговски участници и не мога да издам нищо без съгласието на двете страни"

БЕХ е 100% държавна собственост, значи кредита за южен поток и неустойките по него ще ги плащам аз с моите данъци както и останалите 7 милиона българи.
Така че аз съм страна по договора.
Съгласен съм да издадете какво сте подписали от мое име.

13.06 2014 в 11:59

И утре спират и останалите европрограми и започват официално наказателната процедура за ЮП....