Орешарски: Спрял съм "Южен поток", договор за проекта има

Нели Чолашка 13 юни 2014 в 11:15 4426 13

Пламен Орешарски

Разпоредил съм да се спрат всички действия по "Южен поток" на българските участници в консорциума ("Стройтрансгаз") на база уведомителното писмо от Европейската комисия. Не мога да разпоредя същото на руската страна.

Това обяви премиерът Пламен Орешарски на изслушване в парламента за последните действие на българското правителство по проекта "Южен поток", с което опроверга вчерашното изказване на Михаил Миков, че проектът не е спрян, а просто Орешарски не е бил разбран правилно и потвърди казаното от Реформаторите, че договор за "Южен поток",е подписан дни след евроизборите.

В консорциума "Стройтрансгаз", който ще строи българската отсечка на газопровода "Южен поток", влизат руската компания "Стройтрансгаз" и българския консорциум "Газпроект юг".

Руската компания е с мажоритарен собственик STG Holdings, в която основни акционери са Volga Group на Генадий Тимченко (63%) и "Газпромбанк" (20%). Тимченко беше включен в списъка на САЩ със санкции заради кризата в Украйна. В българския консорциум влизат "Промишлено строителство холдинг", "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой".

Орешарски напомни за уведомителното писмо от Европейската комисия, в което се изразяват опасения за процедурите по избор на изпълнител на проекта и се иска спиране на всички действия по проекта. Това е начален етап на санкционна процедура, уточни Орешарски.

На въпрос има ли решение на Министерския съвет или спирането на проекта е еднолично решение на премиера, той отговори, че Министерския съвет не е страна по договора, а БЕХ е страна и негов принципал е министърът на икономиката Драгомир Стойнев и той е разпоредил с писмо спиране на проекта.

Ивайло Московски от ГЕРБ настоя за конкретен отговор има ли подписан договор и какви са евентуалните санкциите по него.

"Договор има и той е между търговски участници и не мога да издам нищо без съгласието на двете страни. Има допълнителни процедури по този договор, но те са спрени", отговори премиерът.

БСП, които обявиха преди дни, че са изненадани от решението на Орешарски за спиране на проекта, също зададоха въпроси на Орешарски.

Въпросите от името на левицата зададе Янаки Стоилов, който попита защо изявлението за замразяването на проекта е направено след среща с американски представители, които не са страна по договора (Орешарски обяви спирането на проекта след среща с американския сенатор Джон Маккейн).

Орешарски отговори, че не е имал друга среща преди това, на която да го обяви и освен това на въпросната среща е била обсъждана енергийната сигурност на континента.

Цецка Цачева зададе няколко въпроса за проекта "Южен поток" и накрая попита Пламен Орешарски кога ще подаде оставка. На последния въпрос Орешарски отговори, че е извън днешната тема. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!