Кои са трите големи групи гласоподаватели и кого биха подкрепили

Поддръжниците на ПП-ДБ понякога грешат във високомерието си. Ваня Григорова може да отъпче пътека за президентска партия

OFFNews 26 април 2024 в 09:49 1986 1

Първан Симеонов

Снимка БГНЕС

Първан Симеонов

Социологът Първан Симеонов от "Галъп" очерта трите големи групи гласоподаватели, които ще решат идващите избори.

"Едната е на ПП-ДБ, която понякога греши във високомерието си и надценява способностите си. Другата е тази на ГЕРБ и ДПС, която най-вероятно се опиянява от настоящия момент, в който натриват почти всеки ден носи на ПП-ДБ. Има и една трета група, която си търси стопанин. Част от нея гласува за "Възраждане", част от нея вероятно ще гласува за Григорова, а част от нея може би утре ще гласува за нещо на Румен Радев", коментира Симеонов в интервю за БНР.

Начинанието на Ваня Григорова според социолога може да се тълкува и като "предварителен вариант" на президентския проект, "което с този попътен вятър да тръгне напред, по-скоро да отъпче пътека".

"ПП успяха по някакъв странен начин, заради специфичния си стил, който дразни много хора, понякога на чисто антропологическо ниво, успяха по неподозирано бърз начин да настроят всички срещу себе си. Понякога даже партньорите им от ДБ трудно ги понасят", коментира още той.

В момента всеки рита ПП и това прекаляване може да доведе до обратен ефект, допълва социологът.

Според него както и да изглеждат "изпрани" ГЕРБ и ДПС, имаме четири години непрестанни политически опити моделът, свързан с тях, да остане малко по-назад. Много голяма национална фрустрация е четири години да има много сериозни опити за промяна и тя да не се случва, подчерта Симеонов. 

Той нарече "грамаден преход" официалното излизане на ДПС напред във властта.

"Отново сме в още от същото. Все си говорим дали ДПС може да излезе напред официално. Това винаги е бил въпросът. (…) И това е идеално удобна позиция за Борисов, защото има и двете врати отворени, балансира – той винаги е имал едно балканско крило и едно либерално, прозападно крило и когато няма тези два крака, му е било неудобно. Най-тежките моменти са били, когато остане само на балканския си крак. Сега всички се борят за любовта му. Какво по-добро за Борисов! Със сигурност Борисов излиза на плюс от всичко."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

1

Mateevk

26.04 2024 в 10:46

Галъп продължава да лансира Григорова, след като Райчев я назова новата звезда на лявото след местния вот! Ужас! Тя била реалния победител на кметски вот според Борисов, от което излиза, че Терзиев е виртуален победител! Ще платим жестоко цена са тези заигравания, защото няма по-страшно от това безскрупулни хора като Григорова да ни са качат на главата. А ние вече им постиламе червения килим.
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша