"Компаниите няма да могат да съдят държави в арбитраж"

ОFFNews 08 юли 2015 в 18:41 2762 1

Сергей Станишев.

Европейският парламент е приел препоръка към Комисията относно преговорите по Споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП), която забранява компаниите да могат да съдят държави в арбитраж.
 
„Това е най-добрият начин да се защитят европейските граждани. Международната търговия да работи в техен интерес, вместо да се окопаваме в протекционизъм, както някои предлагат”, заяви Сергей Станишев.

Той подчерта, че резолюцията не е била "за" или "против" ТТИП, ами очертава мандата на Европейския парламент за постигането на споразумение.
 
„Днешното гласуване е голям успех за социалистите - виждаме редица от позициите ни в окончателния текст, благодарение на нашите усилия Европейският парламент за първи път застава срещу възможността компании да съдят държави в арбитраж. ЕП призовава Комисията да замени този механизъм за уреждане на спорове между инвеститори  и държави с нова система, която да е обект на демократични принципи и контрол, и където частните интереси не могат да подкопават обществения интерес”, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!