Калфин: TTIP е повече вредно, отколкото полезно

Последна промяна на 25 юни 2015 в 22:08 3864 6

Във варианта, в който до момента е договорено Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (TTIP), то не би трябвало да бъде подкрепено, заяви днес вицепремиерът Ивайло Калфин.

Вицепремиерът е на мнение, че до момента вижда повече вреди, отколкото ползи от TTIP.

Калфин се е обърнал с молба към Борисов правителството да поръча и да направи оценка на въздействието на споразумението.

Като проблемни зони в TTIP вицепремиерът посочи възможностите за одържавяване на публични услуги, както и ISDS - aрбитражният механизъм, изведен извън рамките на националните законодателства, за разрешаване на търговски спорове между държава и инвеститор.

Калфин каза, че задължително трябва да се договори еднакво спазване на стандартите и за труд, и за екология.

Според него се говори за ползите от споразумението средно за ЕС, а България има своя икономика и интереси и те трябва да бъдат отчетени в националната ни позиция по споразумението.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.06 2015 в 17:52

На това дередже сме, защото сме заспали, крадливи и ни е все тая, когато идиоти ни управляват.

Прави се професионален анализ на проектоспоразумението, после стратегия. Нищо по- естествено няма от това САЩ и Европа да си помогнат срещу надигащата се вълна от Изтока.
Калфин като какъв се изказва обаче- като социалист или министър на труда!?

26.06 2015 в 09:29

Икономиката ни е сива, бизнес няма. За какво сте се разплюнчили?

26.06 2015 в 06:35

Само се опитайте и това да ни натресете ,както ни натресохте американците без да сте ни питали и тогава вече ЩЕ СЕ ПЪРЖИТЕ В АДА!

26.06 2015 в 02:16

Споразумението TTIP има за цел да създаде най-голямата в света зона за свободна търговия и инвестиции (между САЩ и ЕС, което съставлява почти 50% от световния брутен вътрешен продукт). Заедно със свободата на търговията и инвестициите обаче, Споразумението ще даде възможност на големи трансгранични компании да задължават националните правителства (под страх от осъждане в специални международни търговски арбитражи) да им предоставят безпрепятствен достъп до местните пазари – включително и когато това вреди на локалните икономики и на народите им, и унищожава местния дребен и среден бизнес. Споразумението TTIP позволява на големите компании да оказват натиск срещу всяка страна-членка на ЕС, която би се възпротивила срещу спорни индустриални и търговски практики – каквито са например разпространяването на генномодифицирани организми, добиването на шистов газ чрез хидравлично разбиване (fracking), забраната за използване на растения и животни чрез патентоването им, и други. Споразумението TTIP би лишило националните правителства от техния суверенитет по отношение допускането или забраната на определени продукти и услуги, търговски и индустриални практики на тяхна територия, и би ги лишило от възможностите им да осъществяват политика на подпомагане на своята икономика и покровителстване на местния бизнес в интерес на своите народи.

Още по темата – в нашата статия „ТЪРГОВСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ TTIP МЕЖДУ ЕС И САЩ ЗАПЛАШВА НАЦИОНАЛНИЯ СУВЕРЕНИТЕТ“ от 09.12.2014 г. на този адрес:

http://advocati.org/index.php?menu=2&podmenu=5#141209

26.06 2015 в 01:14

Помните ли как лекето Стойнев поради липса на административен капацитет, от некадърност и непознаване на елементарно европейско законодателство си изми ръцете, като прехвърли договарянето на ЮП към ЕК? Същото ще стане и сега...

26.06 2015 в 00:45

Хайде на бас, че тук говорят колко е вредно, говорят за нашата икономика, за равнопоставеност, а в Брюксел ще гласуват ЗА тихомълком. Много са смели тук, но като отидат в Брюксел тихомълком стават ЗА. Защото са некадърни, не могат да водят преговори, не знаят какво е национален интерес и щото са некадърни и некомпетентни, ги е страх от критиката н Бр. да не се обидели, да не ни се карат. А какво казва народът- не ги интересува. така останахме без АЕЦ, без търговкса авиация, без армия, без никаква икономика, без земеделие. Никой политик не уважава народа, как очакваме да ни уважават другите. Никой не обича ветропоказателите без никаква външна политика, която всичко прехвърля Бр. да договаря. Ще видите, че нашите ще клекнат и ще подпишат TTIP- ще дойде пак някой от Вашингтон и ще ги принуди да подпишат. Как накараха Орешарски да спре ЮП, строиха го като първокласник...
Затова сме на това дередже