Полша заплаши бюджета на Европа с вето заради условието за върховенство на закона

OFFNews 13 ноември 2020 в 10:00 1456 0

Полският премиер Матеуш Моравецки заплаши институции на ЕС да наложи вето на бюджета за 2021-2027 г., ако отпускането на европейски фондове да зависи от спазването на върховенството на закона от страна на съответните правителства, предаде Ройтерс.

Той е изпратил писмо, подобно на получено по-рано от унгарския премиер Виктор Орбан. Адресатите са председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и германското ротационно председателство на ЕС.

Говорител на ЕК потвърди, че такова писмо е получено.

Полша и Унгария са обект на европейски процедури за подкопаване на независимостта на съдебната система, медиите и неправителствените организации. След обвързването на превода на фондове със зачитането на върховенството на закона двете страни рискуват да загубят милиарди евро финансиране от ЕС.

Съгласие за обвързване на финансирането с върховенството на закона постигнаха германското председателство на Съвета на ЕС и Европейският парламент. Решението бе обявено на 5 ноември. Договорено беше ЕС да не спира парите на хората - крайни получатели и в механизма да има инструменти, които спират опити за нарушаване на върховенството на закона, както и опити да се използват европейски пари за действия противоречащи на ценностите на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!