Договорено: ЕК ще спира фондове за липса на върховенство на закона, но не на бенефициентите

Финансирането ще спира при заплахи за независимостта на съдебната власт и при риск за злоупотреби с бюджета на ЕС

OFFNews 05 ноември 2020 в 15:24 3830 0

Снимка Jennifer Jacquemart/ EC - Audiovisual Service

Германското председателство на Съвета на ЕС и Европейският парламент съобщиха, че са постигнали предварително съгласие за въвеждане на условие за обвързване на бъдещите разходи от общия бюджет със състоянието на върховенството на закона.

ЕС няма да спира парите на хората крайни получатели и в механизма ще има инструменти, които ще спират опити за нарушаване на върховенството на закона, както и опити да се използват европейски пари за действия противоречащи на ценностите на ЕС.

Новото изискване ще позволи бюджетът на ЕС да бъде защитен, когато се установи, че нарушенията на принципите на върховенството на правото в някоя държава от Общността засягат или може да засегнат правилното управление на общия бюджет или защитата на европейските финансови интереси по достатъчно пряк начин, гласи договореният текст.

Новата мярка ще важи за всички бюджетни разходи. По-рано тази година ЕС реши новият седемгодишен бюджет да бъде 1,824 трилиона евро, от които 750 милиарда евро за възстановяване на икономиката, пострадала от пандемията от COVID-19. 

Като нарушение на върховенството на закона ще се приемат не само нарушения на законите, но и случаи като заплаха за независимостта на съдебната власт и нейна неспособност да коригира произволни/незаконни решения и ограничаване на правните средства за защита. Данъчните измами и укриването на данъци също ще се считат за нарушения, като може да се включват отделни случаи, така и широко разпространени и повтарящи се проблеми.

Превантивен ефект

Евродепутатите са заложили силен превантивен аспект на механизма. Той не просто ще може да бъде задействан, когато нарушението се окаже пряко засягащо бюджета, но и когато съществува сериозен риск дадено нарушение да бъде направено. По този начин ще се гарантира, че механизмът предотвратява възможни ситуации, при които фондовете на ЕС могат да финансират действия, които са в противоречие с ценностите на ЕС.

Защита на крайните получатели

За да се гарантира, че крайните бенефициенти, които зависят от подкрепата на ЕС - като студенти, фермери или неправителствени организации, няма да бъдат наказани за действията на техните правителства, хората ще могат да подадат жалба до Европейската комисията чрез уеб платформа, която ще да им помогне да гарантират, че ще получат дължимите суми. Комисията също така ще има възможност да направи финансова корекция, като намали следващата част от помощта на ЕС за съответната държава.

Как ще се взимат решенията

Провинилите се държави няма да имат право на вето върху решението, което на практика би обезсмислило целия механизъм.

Решенията ще се взимат с квалифицирано мнозинство в Съвета - тоест "за" трябва да гласуват 55% от държавите членки с общо население 65% от всички европейци. Остава възможността поне 4 държави, в които живеят над 35% от населението, да оформят "блокиращо малцинство". Въздържалите се държави се броят като гласували "против".

Как ще работи механизмът

Еврокомисията ще предлага механизмът да се активира спрямо определена държава, а Съветът ще има един месец да гласува предложените мерки (в изключителни случаи - три месеца). Комисията ще има право да свика извънреден съвет, за да се увери, че срокът е спазен. Така цялата процедура ще отнема максимум девет месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови