Парламентът решава дали да има кабинет "Оршераски" (на живо)

29 май 2013 в 07:38 2979 1

Народно събрание, пленарна зала Снимка: БГНЕС
Народно събрание, пленарна зала Снимка: БГНЕС

Днес Народното събрание ще реши дали да бъде сформиран кабинет с министър-председател Пламен Орешарски.

Силите в парламента са напълно изравнени - БСП и ДПС имат общо 120 депутати, останалите са на ГЕРБ и "Атака". За кворум е необходимо да се регистрират 121 от 240-те народни избраници. По Конституция, кабинетът трябва да бъде гласуван от половината плюс един от присъстващите депутати.

Указът с предложение 42-рото НС да гласува кандидатурата на Орешарски бе подписан от президента Плевнелиев във вторник.

Още преди да стигне до Народното събрание за одобрение, след публикация на OFFNews - проектокабинетът "Орешарски" претърпя кадрова промяна.

Номинираният за министър на инвестиционното проектиране арх. Калин Тихолов (автор и инвеститор в серия скандални строителни и урбанизационни проекти по българското Черноморие, включително на подробния устройствен план за застрояването на дюните в Несебър, добил популярност като "Дюнигейт") беше заменен. Архитект Иван Данов (делил един кабинет с Тихолов в УАСГ) е новата кандидатура за Министерството на инвестиционното проектиране.

Пламен Орешарски така и не разкри кой ще е вторият вицепремиер. Предполага се, че това няма да е Миглена Плугчиева, чието име се завъртя в публичното пространство.

Депутатите от ГЕРБ ще влязат в пленарна зала, но няма да се регистрират в началото на пленарното заседание. Все още не е ясно какво ще бъде поведението на "Атака".

Watch live streaming video from offnewslive at livestream.com

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!