И най-умните хора се подчиняват на стадния инстинкт

Наука OFFNews 28 септември 2018 в 07:57 13386 0

И най-умните хора се подчиняват на стадния инстинкт

Дори и най-интелигентните хора подчиняват действията си на поведението на индивидите около него, независимо от способността му да разсъждава.

Това показва ново изследване на професора по комуникация в Университета на Калифорния, Дейвис Сет Фрей, съобщава Наука OFFNews. Той е изследвал поведението на хора в прости игри на разсъждения и констатира, че те обикновено действат като "стадо", т.е. по подобие на другите в дадена ситуация, независимо дали умеят да разсъждават задълбочено или не.

Фрей е водещ автор на статията "Когнитивни механизми на динамиката на човешките групи", публикувана в Journal of Computational Social Science и неговото проучване има дълбоки последици в икономиката, дори в психологията и социологията.

"Ние имаме илюзията, че модата, паниката, стадното поведение се управляват от най-низшите ни животински инстинкти и че ако сме малко по-образовани или интелигентни, тези неща ще изчезнат", обяснява професорът. И допълва: 

Тази статия показва, че дори хората, които са склонни към размишления (например, които могат да извършват сложни разсъждения от типа „какво мислите, че аз си мисля, че вие си мислите, че аз си мисля”), все пак в крайна сметка действат не толкова рационално, колкото съобразявайки се с това, което мислят, че другите мислят, че ще извършат.

Всяка игра, използвана в проучването, се основава на съвсем различен начин на мислене и би трябвало да предизвиква различни разсъждения от играчите, разказва Фрей. Но това не се случва. Същото съвършено „стадно” поведение се проявява и в трите игри.

Повече четете на Наука OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови